Szerző: Bodnár Ádám

2001. szeptember 13. 10:47

Compaq Depo Extra - Millió dolláros üzlet

[Mmd] Amikor a Compaq Magyarország 1999-ben

[Mmd] Amikor a Compaq Magyarország 1999-ben úttörőként elindította elektronikus kereskedelmi áruházát, nem annyira a hatalmas bevételek generálását tűzte ki maga elé célul, hanem elsősorban egy új piaci szegmens elérésére valamint az elektronikus kereskedelemben szerezhető tapasztalatok összegyűjtésére helyezte a hangsúlyt.

A megfelelő ismeretek, a piaci reakciók megismerése kulcskérdés volt, hiszen egy olyan új területen kellett helyt állni, amely hazai viszonylatban tulajdonképpen még ismeretlen volt.

Közel másfél év alatt a Compaq Depo jelentős szereplőjévé vált a hazai elektronikus kereskedelemnek az eltelt időszak tapasztalatai pedig egyértelműen megmutatták, hogy az ügyféligények az elektronikus kereskedelemben sem különböznek a hagyományos csatornákon történő kereskedelem során jelentkező igényektől: az ügyfelek személyre szabott, teljes portfolióra vonatkozó árakat szeretnének látni internetes vásárlásaik során is, azaz olyan információkat, amelyek senki másra nem érvényesek adott esetben, csak rájuk.

Mindemellett olyan szolgáltatásokkal (korábbi rendelések naplózása, rendelés státusz visszajelzés, stb) kell kiegészíteni a weboldal funkcionalitását, amely egyértelművé teszi az ügyfelek számára, hogy miért hasznosabb és előnyösebb számukra az Interneten történő beszerzés, mint a hagyományos csatornán keresztül.

A Compaq Magyarország mindezeket az igényeket szem előtt tartva hozta létre 2001 első negyedévében a Compaq Depo Extra névre keresztelt elektronikus áruházát, amely elsősorban a kis és közepes vállalkozások egy kiemelt rétege előtt nyílt meg, mindazon technikai megoldásokkal felvértezve, melyek lehetővé teszik, hogy az egyes vállalatok csak a rájuk érvényes árakat láthassák a teljes Intel portfolióra vonatkozóan.

A Compaq Depo Extra már a megnyitását követő első negyedévét várakozáson felüli eredménnyel, egymillió dollárnyi, azaz közel 300 millió forintos bevétellel zárta. A megrendelések jelentős részét a szerver és szerver opciók ill. a PC megrendelések tették ki. A megrendelések elsősorban azoktól a vállalatoktól érkeztek, akiknél az Internet gyakorlati felhasználása "üzemszerűen" terjedt el, nem idegen tőlük a különböző tranzakciók lebonyolítása.

A rendszer mindamellett, hogy személyre szabott árakat jelenít meg az ügyfelek részére, képes a projekt alapú beszerzéseket is támogatni - amelyre számos példa is volt a negyedév során. Mindemellett a weboldalon számos - kifejezetten az érintett ügyfélkörnek szóló - prezentáció és információs anyag található meg, továbbá interaktív kérdőívek segítségével lehetőség nyílik az ügyfelek elégedettségi szintjének felmérésére.

Jelenleg a Compaq Depo Extra a kis és közepes vállalati szegmens kiemelt ügyfelei számára áll nyitva, de a www.extra.compaqdepo.hu oldalon bárki jelezheti regisztrációs igényét, melyre a Compaq Magyarország munkatársai rövid időn belül reagálnak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról