Szerző: Bodnár Ádám

2001. szeptember 5. 17:02

A nyomtatóiról híres Lexmark lehet a HP-Compaq házasság nagy vesztese

[CNET] A Hewlett-Packard és a Compaq között létrejövő frigy egyik legnagyobb vesztese a nyomtatókat gyártó Lexmark International lehet, amely legnagyobb ügyfelei között tartja számon a Compaq-ot.

[CNET] A Hewlett-Packard és a Compaq között létrejövő frigy egyik legnagyobb vesztese a nyomtatókat gyártó Lexmark International lehet, amely legnagyobb ügyfelei között tartja számon a Compaq-ot.

Ha a hatóságok jóváhagyják a HP és a Compaq egyesülését, a Compaq aligha vásárol majd a HP legnagyobb riválisától, a Lexmarktól.

A nyomtatógyártó cég részvényeinek árfolyama tegnap 12 százalékkal alcsonyabban nyitottak előző záróértéküknél és a nap folyamán további 9,4 százalékot veszítettek értékükből.

A Compaq 1998 májusában állapodott meg a Lexmarkkal, hogy a gyártson nyomtatókat, amelyeket a Compaq azután saját márkaneve alatt hoz forgalomba. A Compaq így lett a Lexmark egyik legnagyobb ügyfele, de a cég ezen kívül a Samsung, a Xerox, a Fujitsu és a Kodak részére is szállít printereket, amelyek saját márkanevük alatt értékesítik azokat.

Azonban ezek a szerződések a Lexmark forgalmának csupán kevesebb, mint 15 százalékát generálják. Elemzők szerint a Lexmark bevételeinek mindössze 5-7 százaléka származik a Compaqtól, ami évi 300 millió dollárnak felel meg.

A Lexmark szerint a Compaq még annyira sem kulcsfontosságú partnere, mint ahogy azt az elemzők gondolják. A kedden kiadott közlemény szerint idén a Compaq-nak eladott tintasugaras nyomtatók az összbevétel három százalékát sem tették ki. Azonban fontos tudni, hogy a tintasugaras nyomtatók esetében a nagy bevételt nem maguk a készülékek, hanem a festékpatronok és más perifériák teszik ki.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról