:

Szerző: Ady Krisztián

2001. szeptember 26. 00:35

Újabb NIMDA fertőzési hullám a magyar szervereken

Az Internet történetének leggyorsabban terjedő vírusa újabb

Az Internet történetének leggyorsabban terjedő vírusa újabb fertőzési hullámmal árasztotta el a hazai szervereket.

A NIMDA vírus szeptember 18-án ütötte fel a fejét a világhálón. Már az első napon többszázezer szervert fertőzött meg, de terjedése csak 19-én érte el a maximumot.

Aktivitása -- az informatikai világ gyors válaszlépéseinek köszönhetően -- pár nap alatt mérséklődni kezdett, de a számítógépes kórokozó nem adta meg magát.

Szeptember 24-én a magyar internet szerverek ellen újabb támadást indított, a fertőzési kísérletek száma az előző napinak hatszorosára növekedett. Speciális terjedési módszereinek köszönhetően még több hasonló fertőzési hullám várható a közeljövőben.

A weboldalakon és e-maileken keresztül is terjedő NIMDA vírus a szervereken kívül a PC-ket is megtámadja. Ezekről a támadásokról nem áll pontos adat a rendelkezésünkre, de valószínűsíthető, hogy a PC-s fertőzések intenzitása csak a következő hetekben éri el a csúcspontot.

A PortoLogic Kft. az elsők között észlelte az új vírus megjelenését, és folyamatosan dolgozik a kórokozó visszaszorításán. A NIMDA vírus eltávolításával kapcsolatos információk megtalálhatóak a cég weboldalán, a http://www.portologic.hu/nimda.html címen.

A PortoLogic Biztonsági Központ NIMDA ügyelete éjjel-nappal hívható a (30) 319-1435 telefonszámon, ahol munkatársaik ingyenes tanácsadást nyújtanak a vírus eltávolításával kapcsolatban.

A vírus elleni védekezés minden számítógép-felhasználó közös ügye. Kérjük, támogassa munkájukat azzal, hogy értesíti a Portologicot a NIMDA fertőzésekről és a fertőzések forrásairól a nimda@portologic.com e-mail címen.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 17:31

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.