Szerző: Bizó Dániel

2007. december 3. 12:51

Az Activision felvásárlásával a világ legnagyobb független játékkiadójává válik a Vivendi

A Vivendi vasárnap váratlanul közölte, összeolvasztja játékkiadó üzletágát az amerikai Activisionnel. A francia médiamogul játékrészlege, a Vivendi Games és az Activision egyesülését követően megalakuló vállalat Activision Blizzard néven fog tovább működni az Activision utódjaként, melyben a Vivendi többségi tulajdonossá válik. A videojátékok felértékelődését jelző tranzakcióval az Electronic Arts méretével rivalizáló játékkiadó jön létre, mely olyan bombasikereket vonultat fel, mint a World of Warcraft vagy a Guitar Hero sorozatok.

[HWSW] A Vivendi vasárnap váratlanul közölte, összeolvasztja játékkiadó üzletágát az amerikai Activisionnel. A francia médiamogul játékrészlege, a Vivendi Games és az Activision egyesülését követően megalakuló vállalat Activision Blizzard néven fog tovább működni az Activision utódjaként, melyben a Vivendi többségi tulajdonossá válik. A videojátékok felértékelődését jelző tranzakcióval az Electronic Arts méretével rivalizáló játékkiadó jön létre, mely olyan bombasikereket vonultat fel, mint a World of Warcraft vagy a Guitar Hero sorozatok.

Hatalmas üzlet a videojáték

A Vivendi a pénteki záróárhoz képest mintegy 25 százalékos prémiumot fizet az Activision papírjainak többségéért, melyekért nagyobb részt a Vivendi Games részvényeivel fizet. Az Activision értéke így nagyjából 8, míg a Vivendi Gamesé 8,1 milliárd dollárra tehető. Ezen túlmenően a Vivendi további 1,7 milliárd dollár friss tőkét is pumpál az újonnan megalakuló vállalatba, mellyel az Activision Blizzard részvényeinek 4 milliárdos visszavásárlását finanszírozzák -- ha minden a franciák elképzelései szerint alakul, akkor 2008 első felében a cég 68 százalékát szerzik meg.

A megszületését követően nagyjából 18,9 milliárd dolláros kapitalizációval bíró kombinált szervezet a Vivendi becslése szerint 3,8 milliárd dollár bevételt realizál 2007 során, amivel piaci értékben és forgalomban egyaránt felülmúlhatja a Electronic Artsot (EA), melynek piaci értéke a pénteki záróár alapján 17,7 milliárd dollár, saját forgalmi előrejelzésének középértéke pedig 3,65 milliárd dollár. Egyes elemzők szerint az EA ezzel méltó ellenfelet kapott, és igyekeznie kell erősíteni online jelenlétét -- amin gőzerővel dolgozik is a tömeges online játékokat fejlesztő Mythic és Bioware/Pandemic felvásárlásai révén.

Videojátékok piaca a szórakoztatóipar egyik leggyorsabban bővülő területe. A PricewaterhouseCoopers nyáron publikált tanulmánya alapján a videojátékok globális piaca 18,6 százalékkal 37,5 milliárd dollárra bővül idén, mígnem 2011-ben, az új évtized hajnalán már 48,9 milliárd dollárt tesz majd ki. A Vivendi hagyományos piacai, a zene, a média és a távközlés telítődnek, így a játékipar a növekedés és természetesen a nagyobb nyereség forrásává válhat. Az Activision megszerzésével a Vivendi egycsapásra megháromszorozza jelenlétét a játékpiacon -- elkerülve a lassú, és a HD-konzolok (Xbox 360, PlayStation 3) megjelenését követően kifejezetten költséges és kockázatos építkezést.

Zsák a foltját

A patinás nevű Blizzard stúdió által dominált Vivendi Games és az Activision praktikusan kiegészítik egymást piaci szegmensek és know-how terén egyaránt. A Blizzardé a világ jelenleg legnépszerűbb online videojátéka, a 9,3 millió előfizetőt számláló World of Warcraft (WoW). Ennek köszönhetően a kiadó várhatóan 1,1 milliárd dollár árbevétel mellett 520 millió dollár üzemi eredményt tud felmutatni, ami példátlanul magas arány. A Blizzard méreteiben bár nagy, portfóliója ugyanakkor igen szűk, és egyáltalán nincs jelen a konzolok hatalmas piacán -- cserébe a WoW révén szinte globális jelenléttel, és stabil bevételi forrással rendelkezik.

Az Activision ezzel szemben sokkal diverzifikáltabb felhozatallal és erőteljes konzolos tapasztalattal bír, ugyanakkor online fejlesztésekben sokkal kevésbé sikeres, földrajzilag pedig túlságosan Amerika-centrikus, és kifejezetten gyenge Ázsiában, mely a leggyorsabban bővülő játékpiac. A vállalat olyan nevekért felel, mint a Doom, a Quake vagy a Call of Duty sorozat, ennek ellenére forgalmának mindössze 3 százalékát adták a PC-s játékok a júniussal zárult negyedévben -- még a vártnál jóval gyengébben muzsikáló, néhány hónapos PlayStation 3 is 6 százalékot szakított. Az Activision kasszasikerei közé tartozik a felvásárlás útján megszerzett Guitar Hero sorozat, valamint az olyan hollywoodi franchise nevek, mint a Shrek, a Pókember, vagy a Transformers.

Vajon mi sül ki ebből?

A Vivendi Games és az Activision tehát praktikusan egymás komplementerei minden szempontból, és egy sikeres együttműködés igen gyümölcsözőnek bizonyulhat mindkét fél számára -- a Blizzard fejlesztései behatolhatnak a jövedelmező konzolokra, míg az Activision az online játékok terén nyerhet teret, ami régi ambíciója a cégnek. "Nem éreztük úgy, hogy olyan közönségélményt tudnánk szállítani, mint amilyet ők. Amint elkezdtünk tárgyalni, rájöttünk, milyen hihetetlen szinergiáink vannak" -- kommentálta egy interjúban Bobby Kotick, az Activision elnök-vezérigazgatója a megállapodást.

Az ügylet nyilvánosságra kerülését követően a felvásárlásokkor szokásos enyhe árfolyamcsökkenés helyett a Vivendi papírjai határozottan felfelé indultak a hétfői kereskedésben. Ennél is beszédesebb azonban az Ubisoft meredek emelkedése, ami egyértelműen arra utal, hogy a piac várakozásai szerint az EA jelenlegi 15 százalékos részesedésének növelésére, vagy az Ubisoft akár teljes felvásárlására kényszerül, válaszul az Activision Blizzard létrejöttére.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról