:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. december 14. 09:13

Masszív veszteség, gyászos előrejelzés a Novellnél

Némi késlekedést követően tegnap nyilvánosságra hozta negyedik negyedéves és éves eredményeit a Novell. A vállalat bevétele növekedett, de a költségek elszabadulása miatt továbbra is veszteségesen működik, és a kilátásai sem rózsásak -- a befektetők büntettek.

[HWSW] Némi késlekedést követően tegnap nyilvánosságra hozta negyedik negyedéves és éves eredményeit a Novell. A vállalat bevétele növekedett, de a költségek elszabadulása miatt továbbra is veszteségesen működik, és a kilátásai sem rózsásak -- a befektetők büntettek.

Az október 31-én véget ért negyedik pénzügyi negyedévben a Novell 244,9 millió dolláros bevétel mellett 17,9 millió dolláros nettó veszteséget volt kénytelen elkönyvelni. Egy évvel korábban 233,7 milliós forgalom mellett 19,8 millió dolláros pozitívumot mutatott a mérleg. Ezek azonban a folytatólagos tevékenységre vonatkozó adatok, mivel a Novell időközben eladta a Celerant tanácsadási részlegét, amennyiben ennek az eredményeit is figyelembe vesszük, akkor a Novell a tavalyi negyedik negyedévben 245 milliós bevételt és 25 milliós nyereséget ért el.

A negyedik negyedévben a Novell 23 millió dolláros bevételhez jutott az Open Platform Solutions termékcsoportból, amiból 22 millió dollárt tettek ki a Linuxok, a fennmaradó 1 millió dollár alighanem az Open Enterprise Server. A SUSE Linux termékek forgalma éves szinten 69 százalékkal növekedett. Az azonosságkezelési és biztonsági termékek forgalma éves szinten 27 százalékkal növekedve 33 millió dollárt tett ki, a rendszer- és erőforrásmenedzsment szoftverek (ZENworks) terén 5 százalékos növekedést ért el a cég. A munkacsoport-megoldások (NetWare, GroupWise) adják a Novell forgalmának derekát, a 88 milliós bevétel azonban mindössze 1 százalékkal magasabb mint egy évvel korábban.

A teljes pénzügyi évben a Novell a folytatólagos tevékenységből 932 millió dolláros bevételt és 44 milliós veszteséget ért el, szemben a tavalyi 919 milliós bevétellel és 4 milliós nyereséggel. Az árfolyamhatás a Novell szerint 15 millió dollárral járult hozzá a bevétel és 5 millió dollárral a veszteség növekedéséhez -- magyarán változatlan árfolyamon számolva a Novell folytatólagos tevékenységből származó forgalma csökkent, miközben nyereségből jelentős veszteségbe fordult a mérleg.

Ron Hovsepian elnök-vezérigazgató elégedetten nyilatkozott a cég pénzügyi teljesítményével kapcsolatban, a vezér szerint az átalakulás alatt álló Novell túlszárnyalta a kitűzött célokat és megfelelő úton jár ahhoz, hogy hosszú távon is nyereségesen növekedjen. Az elemzők és befektetők azonban nem oszották Hovsepian lelkesedését, a bejelentést követően ugyanis a Novell részvények árfolyama több mint 10 százalékkal zuhant, főképp a váratlanul gyenge éves előrejelzés miatt. A Novell a most kezdődött pénzügyi évben ugyanis mindössze 920 és 945 millió dollár közötti bevételt vár, ami lényegesen alacsonyabb a 982 milliós elemzői konszenzusnál.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról