:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. december 3. 09:35

Elhagyja a Motorolát Ed Zander elnök-vezérigazgató

Ed Zander
Ed Zander
[HWSW] Az év végén távozik a Motorolától Ed Zander elnök-vezérigazgató, akit január 1-én Greg Brown elnök és operatív igazgató vált ebben a tisztségben. Zander májusig, a részvényesek éves közgyűlésééig az igazgatótanács elnökeként szolgálja továbba a céget, 2009 januárjáig pedig tanácsadóként segíti a Motorolát.

A 60 éves Zander azzal indokolta döntését, hogy már 40 éve dolgozik ebben az iparban, és mostantól több időt szeretne tölteni a családjával. Azonban akik az utóbbi időben figyelemmel kísérték a világ egyik legnagyobb mobilgyártója körüli történéseket, aligha lepődtek meg Zander távozásán, amit régóta követeltek a vállalat teljesítményével elégedetlen részvényesek -- a szószólójuk a milliárdos Carl Icahn, aki az igazgatótanács tagja is egyben.

RAZR-rel és anélkül

Ed Zander 2004 elején vette át a Motorola irányítását. Regnálása alatt a vállalat óriási sikerrel dobta piacra a szupervékony RAZR V3 mobilt, amelynek fogadtatására jellemző, hogy még több mint három évvel a bejelentése után is kapható, története során pedig 100 milliónál is többet adtak el belőle. A RAZR azonban még nem Zander irányítása alatt született, tekintettel arra, hogy mindössze pár hónappal a vezetőváltás után jelentették be. A modell rendkívüli fogadtatása volt a Motorola legnagyobb problémája is egyben, a RAZR milliószám fogyott, ezt a sikert pedig azóta sem tudta megismételni a cég. Ráadásul közben a vetélytársak is feléledtek és egyre-másra dobták piacra saját szupervékony telefonjaikat, amelyekre a közönség nyomban ráharapott.

A Motorola azóta mutatott teljesítményére jellemző, hogy a harmadik negyedévben a cég 8,8 milliárd dolláros bevételt és mindössze 60 millió dollár nettó eredményt ért el, szemben a tavalyi harmadik negyedév 10,6 milliárdos forgalmával és 968 milliós profitjával. Csapnivalóan teljesített a mobiltelefon-üzletág, amelynek forgalma 36 százalékkal 4,5 milliárd dollárra esett vissza. A vállalat a negyedév során 37,2 millió mobiltelefont adott el, amely mindössze 13,2 százalékos piaci részesedés megszerzéséhez volt elég, amivel a Motorola csak a harmadik a Nokia és a Samsung mögött.

Piaci elemzők vegyesen értékelték Zander távozását és Brown kinevezését. Az új vezért ugyanis Zander-közelinek ismerik a szakmában, ezért sokan attól tartanak, hogy a szükséges radikális változtatások helyett Brown az elődje által kijelölt úton halad tovább. Egyes vélemények szerint a Motorolának kívülről kellett volna új vezért találnia, aki friss szemmel tudja megkezdeni a szükséges változtatásokat -- mert hogy változtatásokra elengedhetetlenül szükség van, ebben mindenki egyetért.

A Motorola részvényárfolyama az elmúlt 5 évben

Fel kell darabolni a Motorolát?

Carl Icahn, a Motorola egyik legnagyobb részvényese, Ed Zander elnök-vezérigazgató talán legfőbb bírálója szerint ideje lenne a vállalatot három részre darabolni a három üzletág, a mobiltelefonok, vállalati kommunikációs termékek, valamint hálózati berendezések mentén. Icahn rámutatott, hogy a Nokia mobilgyártó üzletága 22,6 százalékos üzemi eredményhányadot ért el a legutóbbi negyedévben annak ellenére, hogy nőtt az olcsó készülékek részaránya a termékmixen belül, miközben a Motorola veszteséges volt. Brown egyelőre nem adta jelét annak, hogy feldarabolná a céget, ám céghez közeli források szerint sokkal inkább kompromisszumkereső, egyezkedő típus, mint Zander.

A sokat kritizált elnök-vezérigazgató pénteki bejelentése nyomán a Motorola részvényeinek árfolyama először megugrott, majd némileg visszaesett, összességében 2 százalékot erősödött. A cég papírjai az idén több mint 20 százalékot vesztettek értékükből, miközben a Nokia részvényei például kétszer annyiért cserélnek gazdát, mint januárban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 02:32

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.