Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Március 31-ig early bird áron jelentkezhetsz 10 alkalmas, 30 órás online Angular és DevOps képzéseinkre!

A Google is harcba száll a felszabaduló amerikai frekvenciasávért

Ady Krisztián, 2007. december 03. 15:46
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Több hónapnyi spekulációt követően pénteken biztossá vált, a keresőóriás Google-t is érdekli a felgyorsított digitális átállás miatt az Egyesült Államokban szabaddá váló 700 MHz-es rádiófrekvencia. Az aukciót januárban indítja a Szövetségi Távközlési Bizottság (FCC), 4,6 milliárd dolláros kezdő licittel. A frekvencián országos lefedettségű mobil internethálózatot is létre lehetne hozni.

[HWSW] Több hónapnyi spekulációt követően pénteken biztossá vált, a keresőóriás Google-t is érdekli a felgyorsított digitális átállás miatt az Egyesült Államokban szabaddá váló 700 MHz-es rádiófrekvencia. Az aukciót januárban indítja a Szövetségi Távközlési Bizottság (FCC), 4,6 milliárd dolláros kezdő licittel. A frekvencián országos lefedettségű mobil internethálózatot is létre lehetne hozni.

Részben nyílt

A spektrum nyertese a korábbi tervekkel ellentétben -- éppen a Google lobbizásának eredményeként -- nem kap kizárólagosságot a hálózatra, minden "legális eszköznek", és azon futó szoftvernek engednie kell a hálózat használatát. A Kongresszus eredetileg a legtöbbet kínálónak adta volna a szabaddá váló 700 MHz-es sávot, ilyesmi megkötések nélkül, azonban a Google nyomására az FCC nyár végén változatott a követelményeken.

A Google az utolsó pillanatig kivárt, a mai nap az utolsó, amikor jelentkezni lehet az aukcióra. A keresőóriásnak a jelek szerint egyelőre az AT&T-vel és a Verizon Wireless-szel kell majd megküzdenie a frekvenciasávért, a vállalat ráadásul teljesen egyedül, kísérő partnerek nélkül indul majd a januári liciten.

12 milliárd?

Eric Schmidt, a Google elnök-vezérigazgatója szerint a felhasználóknak nagyobb versenyre és "innovációra" -- értsen bármit ezalatt -- van szüksége, mint amely jelenleg a vezeték nélküli piacon adott, a vállalatnak, véleménye szerint a Google-nek "oda kell tennie pénzét", ahonnan gyökerei származnak. A 700 MHz-es sáv tökéletes mobil szélessávú internetelérés nyújtására, hiszen könnyebben áthatolhat a falakon, nagyobb hatókörrel rendelkezhet, mint a magasabb frekvenciájú megoldások, technológiák, például a 2,1 GHz környékén üzemelő HSDPA.

A 4,6 milliárd dolláros kezdő licit könnyedén az egekbe szökhet: Rick Whitt, a Google jogtanácsosa szeptemberben azt nyilatkozta, hogy a vállalat akár 12 milliárdot is adna a frekvenciasávért, illetve akár azt is vállalná, hogy alig 3 év alatt teljes, országos lefedettséget épít ki a nulláról. Schmidt szerint az igazi nyertesek az amerikai felhasználók lesznek, akik még több lehetőség közül választhatnak majd az internet eléréséhez.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Április közepén 10 alkalmas, 30 órás online képzésekkel jelentkezünk, Modern front-end fejlesztés Angular alapokon és DevOps alapok: stabil szoftverfejlesztés és üzemeltetés a felhőben címmel.