Szerző: Bizó Dániel

2007. december 21. 11:47

Váratlanul lemondott a Red Hat vezetője, miután remek negyedévet zárt a cég

Várakozások felett teljesített a Red Hat, a vezető kereskedelmi Linux-szállító. Az amerikai vállalat egy év alatt közel harmadával növelte forgalmát a legutóbb lezárt negyedévében, nyereségessége pedig ezzel párhuzamosan emelkedett. Családi okok miatt ugyanakkor az elnök-vezérigazgató lemondott posztjáról, és az igazgatótanács elnökeként szolgál tovább a cégnél.

[HWSW] Várakozások felett teljesített a Red Hat, a vezető kereskedelmi Linux-szállító. Az amerikai vállalat egy év alatt közel harmadával növelte forgalmát a legutóbb lezárt negyedévében, nyereségessége pedig ezzel párhuzamosan emelkedett. Családi okok miatt ugyanakkor az elnök-vezérigazgató lemondott posztjáról, és az igazgatótanács elnökeként szolgál tovább a cégnél.

A globális nagyvállalattá válás útján

A Red Hat egy év alatt 28 százalékkal 135,4 millió dollárra növelte árbevételét a november 30-ával zárult negyedévében, melyből 115,7 milliót a vegytiszta profitot termelő Red Hat Enterprise Linux és JBoss middleware előfizetések tettek ki. Az adózott nyereség 24,7 százalékkal haladta meg a tavalyit, és 20,3 millió dollárt tett ki. A vállalat készpénzforgalmi pozíciója rendkívül erős, a vállalat működése közel 60 milliónyi friss készpénzt termelt, így a negyedév végén a magas likviditású pénzeszközök állománya meghaladta az 1 milliárd dollárt.

Az árbevétel bővülésével a vállalat költségszintje is emelkedett, ahogyan a további növekedés megalapozása érdekében a Red Hat duzzasztja értékesítési és marketingcsapatát, valamint erősíti saját szoftverfejlesztését is. A linuxos cég kinyilvánított ambíciója, hogy évi 1 milliárd dolláros forgalmat bonyolító globális vállalattá nője ki magát. A Red Hat közvetlen ellenfeleinek a Novell tekinthető, de a piacon természetesen leginkább a Microsofttal és partnereivel kell megküzdenie.

Váratlan lemondás

Matthew Szulik, Red HatA jelentéssel egyidőben a Red Hat közölte azt is, hogy a céget 9 éve szolgáló Matthew Szulik lemond elnök-vezérigazgatói posztjáról, és az igazgatótanács elnökeként tevékenykedik tovább. A hivatalos állásfoglalás szerint Szulik magánéleti okokból hozta meg ezt a vállalaton belül is váratlannak ható döntést. Egyes hírek szerint felesége betegeskedik, és a vezető több figyelmet kíván szentelni családjára.

Szulik utódja James Whitehurst, aki a Delta légitársaság operatív vezére volt korábban. Az elemzői közösség szkepticizmussal fogadja Whitehurst személyét, kételkedve abban, hogy az alapvetően költségcsökkentésről és működési hatékonyságban edződött menedzser megfelelő-e a rendkívül turbulens és innovatív iparágban tevékenykedő Red Hat számára. A tőzsdén kívüli kereskedésben ennek ellenére a papírok közel 3 százalékot erősödtek eddig a kedvező pénzügyi jelentés hatására.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról