:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. december 5. 10:57

Egyre növekszik a Wi-Fi eszközök piaca -- a szórakoztató eszközök és a mobilok viszik a prímet

Az idén mintegy 300 millió Wi-Fi vezérlőchip kerül piacra, 40 százalékkal több mint tavaly -- jelentette be a Wi-Fi Alliance az In-Stat piackutató cég által készített felmérés eredményeire hivatkozva. A növekedés üteme az idén még nagyobb, mint tavaly volt.

[HWSW] Az idén mintegy 300 millió Wi-Fi vezérlőchip kerül piacra, 40 százalékkal több mint tavaly -- jelentette be a Wi-Fi Alliance az In-Stat piackutató cég által készített felmérés eredményeire hivatkozva. A növekedés üteme az idén még nagyobb, mint tavaly volt.

A Wi-Fi eszközök terjedését nagyban serkenti, hogy piacra kerültek az első draft-N termékek, vagyis az olyan adapterek és hozzáférési pontok, amelyek a 802.11n szabványtervezetre épülnek. Az évek óta készülő szabvány körüli huzavonát megunva a Wi-Fi Alliance úgy határozott, a szabványtervezetnek megfelelő eszközöket is minősíti, ezzel elősegítve a terjedésüket. A szervezet már több mint 140 különféle készüléket látott el emblémájával, ami a kompatibilitás garanciája. A jelenlegi menetrend szerint a 802.11n legkorábban 2008-ban válhat szabvánnyá.

Wi-Fi draft-n

A 802.11n szabvány megjelenése és elterjedése kritikus fontosságú lesz a Wi-Fi térnyerése és a vezetékes hálózaton leváltása szempontjából. Ez a technológia ugyanis már megfelelő sávszélességet biztosít akár nagyfelbontású (HD) videók továbbításához is -- az elméleti maximum 300 Mbps. A Wi-Fi Alliance előrejelzése szerint 2011-2012 környékén a Wi-Fi chipek harmada otthoni szórakoztató eszközökbe, tévékbe, hi-fi berendezésekbe, zenelejátszókba kerül majd, további egyharmada pedig mobiltelefonokban kap helyet.

Az idén leszállításra kerülő mintegy 300 millió Wi-Fi chip 9 százaléka kerül mobilokba. Az okostelefonok Wi-Fi kapcsolaton keresztül sokkal nagyobb sebességű adatátvitelre képesek mint a mobilhálózaton át, amely elsősorban a vállalati jellegű felhasználásnak nyit szabadabb utat -- könnyen letölthetők például a levelekhez csatolt fájlok, elérhetőek a vállalati hálózaton tárolt adatok, vagy akár közvetlenül lehet csatlakozni az ERP vagy CRM rendszerhez. Emellett egyre népszerűbbek a Wi-Fi hálózaton bonyolított VoIP hívások is, főleg idegen országban járva lehet jelentős költséget megtakarítani ezáltal.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 19:17

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.