Szerző: Bodnár Ádám

2007. december 17. 10:00

Nyílt forrású szoftverekre és szabványokra áll át a holland kormányzat

Egy, a múlt héten elfogadott rendelet szerint a holland kormányhivataloknak migrációs tervet kell kidolgozniuk, amelynek mentén nyílt forrású szoftverekre és nyílt szabványokra térnek át, és áprilisról csak megfelelő indoklás mellett használhatnak zárt megoldásokat. A nyílt szabványok segítségével hatékonyabb lehet a kommunikáció, a nyílt forrású szoftverek bevezetésével pedig csökkenthetők a kiadások, illetve a szállítóktól való függőség -- hangzik az indoklás.

HIRDETÉS

[HWSW] Egy, a múlt héten elfogadott rendelet szerint a holland kormányhivataloknak migrációs tervet kell kidolgozniuk, amelynek mentén nyílt forrású szoftverekre és nyílt szabványokra térnek át, és áprilisról csak megfelelő indoklás mellett használhatnak zárt megoldásokat. A nyílt szabványok segítségével hatékonyabb lehet a kommunikáció, a nyílt forrású szoftverek bevezetésével pedig csökkenthetők a kiadások, illetve a szállítóktól való függőség -- hangzik az indoklás.

A holland hivatalokban áprilistól csak nyílt formátumú dokumentumokat alkalmazhatnak információcserére, ez minden valószínűség szerint az Open Document Format (ODF) lesz, 2008 decemberétől pedig a teljes közszférában megkezdik a nyílt megoldások bevezetését. A tervek szerint speciális "kommandó" is alakul majd, ami ellenőrizni fogja, hogy a hivatalokban betartják-e a direktívát, emellett az állampolgárok is tehetnek majd bejelentést, ha az államigazgatási procedúrán belül valahol mégis zárt szabványú dokumentummal találkoznak.

"Nagyon elégedett vagyok" -- mondta Martijn van Dam, a munkáspárt képviselője. "A Microsoft tiltakozása a legjobb bizonyíték arra, hogy a terv jó." Egyes hírek szerint a redmondiak az Európai Bizottság versenyhivatalával fenyegetőztek, szerintük ugyanis a direktíva korlátozza a szabad piaci versenyt. "Az a tény, hogy a monopóliumon levő cég a verseny szabadsága miatt tiltakozik, több mint nevetséges" -- mondta Arda Gerkens, a szocialista párt képviselője. A kezdeményezést több informatikai cég is üdvözölte, köztük az IBM, a Sun Microsystems, valamint a Red Hat.

A Microsoft mellett ugyanakkor több holland szoftvercég is nemtetszését fejezte ki. A vállalatirányítási rendszerek egyik úttörője, Jan Baan által alapított Cordys marketing-igazgatója a Computerworldnek úgy nyilatkozott, a kormányzati terv nagyon egyoldalúan a nyílt forrású modellt részesíti előnyben, ezáltal elveszi a választás lehetőségét. "A nyílt forrás életképes alternatíva [a tulajdonosi szoftverekre], de gyakran a két liceicelési modell kombinációja a legjobb választás."

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.

a címlapról

Hirdetés

FinOps: a fájdalommentes diéta titka a felhőben

2021. december 7. 10:38

Sokan szembesülnek a cloudos számlájuk elhízásával. Mint ahogyan a test számára is lehetséges egy jó étrend kialakítása a súlyfelesleg elkerülése érdekében, úgy egy kis tervezéssel a felhő költségei optimalizálhatók. Többek között ilyen témákkal foglalkozik a december 9-i HWSW meetup.