Szerző: Bodnár Ádám

2007. december 11. 12:23

Árrögzítés miatt 43 millió forintra bírságolták a Garmin hazai viszonteladóját

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa 43 millió forint bírságot szabott ki a Navi-Gate Kft.-re a gazdasági verseny korlátozására miatt. A GVH szerint a Navi-Gate Kft. és társai a gazdasági verseny korlátozására alkalmas viszonteladói szerződéseket kötöttek, amelyekben rögzítették a Garmin készülékek, valamint a PDA-kon futó iGo szoftverek végfelhasználói árait.

HIRDETÉS

[HWSW] A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa 43 millió forint bírságot szabott ki a Navi-Gate Kft.-re a gazdasági verseny korlátozására miatt. A GVH szerint a Navi-Gate Kft. és társai a gazdasági verseny korlátozására alkalmas viszonteladói szerződéseket kötöttek, amelyekben rögzítették a Garmin készülékek, valamint a PDA-kon futó iGo szoftverek végfelhasználói árait.

A GVH azért indított eljárást, mert felmerült a gyanú, hogy a Garmin készülékeket hivatalosan kis- és nagykereskedőként is forgalmazó Navi-Gate Kft., valamint a termékeket kiskereskedelmi forgalomban értékesítő viszonteladók között megállapodás jött létre a Garmin termékek kiskereskedelmi árára vonatkozóan. A GVH később kiterjesztette a vizsgálatot az I-Go navigációs szoftverek értékesítésére kötött viszonteladói szerződésekre is.

A Navi-Gate Kft. által az iGo és Garmin termékekre kötött viszonteladói szerződések egyértelműen olyan tartalommal kerültek megfogalmazásra, hogy a termékekre kikötött ajánlott fogyasztói árak a valóságban fix árként érvényesültek, mivel az attól való eltérés csak a Navi-Gate Kft. írásbeli beleegyezésével volt lehetséges. A Garmin szerződések nagy része tartalmazta, hogy a viszonteladók "önhatalmú" árváltoztatása esetén az importőr Navi-Gate Kft. visszavonhatja az érintett disztribútor forgalmazási jogát.

A GVH a rendelkezésre álló viszonteladói szerződések, a viszonteladókkal folytatott levelezések, e-mailek és egyéb bizonyítékok alapján arra a következtetésre jutott, hogy a szerződésekben szereplő végfelhasználói ármegkötések a gazdasági verseny korlátozására alkalmasak voltak, a forgalmazási szerződéseknél alkalmazott árrögzítés az adott márkát értékesítő kereskedők közötti árverseny kizárását, korlátozását célozta. Jelen esetben az árrögzítésnek horizontális hatása is lehetett, mivel a Navi-Gate Kft. kiszolgál kiskereskedőket és fogyasztókat is, azaz versenyez a vele szerződést kötő viszonteladókkal.

A GVH az eljárás alá vont vállalkozások közül csak a Navi-Gate Kft-vel szemben szabott ki 43 millió forint bírságot, mert az eljárás során bizonyítást nyert, hogy az árklauzula megfogalmazása, végrehajtása és ellenőrzése tekintetében a jogsértés kezdeményezőjének és érdemi működtetőjének minősült.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 13:10

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.