:

Szerző: Bizó Dániel

2007. december 14. 14:30

Beismerte botlását, de fogadkozik az AMD

Az AMD vezetői elismerték, hogy az év során több hibát is elkövetett és csalódást okozott a processzorgyártó, ugyanakkor úgy érzik, a vállalatról kialakult negatív kép téves. A cég tegnap New Yorkban tartott elemzői konferenciáján értékelte az elmúlt negyedévek teljesítményét, valamint számos részletet hozott napvilágra a következő két év termékterveivel kapcsolatban, melyek több változást is mutatnak a korábbiakhoz képest. A cég papírjai a konferencia ideje alatt közel 7 százalékkal estek délelőtt, majd a délutáni kereskedésben visszaerősödtek, így mindössze 1,5 százalékos csökkenéssel zártak.

[HWSW] Az AMD vezetői elismerték, hogy az év során több hibát is elkövetett és csalódást okozott a processzorgyártó, ugyanakkor úgy érzik, a vállalatról kialakult negatív kép téves. A cég tegnap New Yorkban tartott elemzői konferenciáján értékelte az elmúlt negyedévek teljesítményét, valamint számos részletet hozott napvilágra a következő két év termékterveivel kapcsolatban, melyek több változást is mutatnak a korábbiakhoz képest. A cég papírjai a konferencia ideje alatt közel 7 százalékkal estek délelőtt, majd a délutáni kereskedésben visszaerősödtek, így mindössze 1,5 százalékos csökkenéssel zártak.

"Helyrehozzuk"

"Úgy érezzük, hogy a négymagos [chipek körüli] problémák igazán háttérbe szorítottak sok pozitív eredményt" -- mondta a konferencia elején Dirk Meyer, az AMD operatív vezérigazgatója. "Egy olyan környezetben működünk, ahol az emberek úgy érzik, az AMD-nek a legnagyobb teljesítményű processzorra van szüksége ahhoz, hogy sikeres legyen. Én azt mondom önöknek, hogy ez a percepció téves" -- folytatta. Véleménye szerint a piac megfizethető értéket keres, melyet az AMD képes biztosítani most is. Ez nem jelenti ugyanakkor azt, hogy feladták volna a legnagyobb teljesítményű processzor trónjáért folyó harcot, szögezte le.

Az AMD növelni tudta részesedését a piaci szállításokból, megszerezte a Toshibát partnernek, a notebookok terén riválisánál nagyobb ütemű növekedést produkált, miközben növelni tudta átlagos eladási árát és bruttó nyereséghányadát, összegezte az elmúlt negyedévek pozitívumait Meyer. Ezen javulás nagy része azonban erősen relatív, ugyanis az AMD az összehasonlítás szempontjából torzítóan rossz első negyedévet produkált készletezési és szállítási menedzsment problémák miatt.

"Nem örülünk a teljesítményünknek, mert meglátszik a pénzügyeinken is. Ennél fontosabb azonban, hogy csalódottak vagyunk, mert cserben hagytuk ügyfeleinket [..] Nem kezeltük megfelelően a disztribúciós csatornákat, cserben hagytuk partnereinket" -- ismételte meg Meyer kritikáját Mario Rivas, a számítástechnikai termékekért felelős alelnök. "De ez nem fog folytatódni. Helyrehozzuk" -- fogadkozott. Mint ismert, az AMD az év elején súlyos disztribúciós problémákkal küzdött, majd a Barcelona féléves késését követően egy későn felfedezett hiba miatt felfüggesztette négymagos Opteronjainak szállításait jövő év elejéig, addig kizárólag kiemelt, főként szuperszámítógépes ügyfeleknek folytatja, ellenőrzött körülmények között.

36 milliárd dolláros piac

Rivas ezt követően az elért eredményekre igyekezett rávilágítani. Elmondta, a notebookok gyorsan bővülő világpiacán az AMD az átlagot, vagyis riválisát meghaladó ütemben növekedett, és jelentősen sikerült feltornáznia átlagos eladási árát is a szegmensben. Kihangsúlyozta, hogy az észak-amerikai kiskereskedelmi piacon notebookban és desktopban egyaránt az Intelnél magasabb, vagyis 50 százalék feletti részesedéssel bír.

A Rivas előadása során vetített prezentáció alapján az AMD az év során folyamatosan emelni tudta szállításainak részesedését, így 26 százalékos szelettel bírt a harmadik negyedévben az AMD saját becslése szerint. A Mercury Research adataira hivatkozva a notebookpiacon ennél is nagyobbat lendült a volumen, és történelmi csúcsnak számító 23 százalékot ért el. A szervereknél ugyanakkor a harmadik negyedévben 19 százalékra olvadt a részesedés. A cikk ezen részét frissítettük, miután az AMD prezentációja valószínűsíthetően hibásan jelölte az egyes számok magyarázatát, felcserélve a darabszámot az árbevétellel.

Az AMD előtt egy 36 milliárdos processzor és chipset piac áll jövőre, mondta el Rivas, melyből a fogyasztói szegmensekben, valamint a szervereknél viszonylag erős helyzetben van a vállalat, ugyanakkor az üzleti célú klienseknél alulreprezentált. Márpedig a vállalati asztali PC-k és notebookok képezik a két legnagyobb szeletet a teljes piacból, így ezekre kiemelt figyelmet fordít az AMD a jövőben. Ennek részeként nemcsak partnereinek számét igyekszik bővíteni, de dedikált platformokat is piacra dob a közeljövőben.

Irány a vállalati PC-k

A nemrég bemutatott, főként játékosoknak szánt Spider platformot követően az AMD számos továbbit jelentet meg jövő év elején, köztük az otthoni és vállalati felhasználóknak egyaránt. A vállalati vonal első képsviselője a Perseus kódnévre hallgató, így a szokásos teljesítmény és energiahatékonyság mellett előtérbe kerül a felügyelet, biztonság és virtualizáció is, valamint stabil, kiszámítható termékfrissítési tervek. A jövő első negyedévben piacra kerülő üzleti kliensplatform 65 nanométeres két-, három- vagy négymagos processzorokkal, RS780 vagy SB700 chipsetekkel, opcionálisan nagyteljesítményű Radeonokkal, a kiterjedt távoli kliensfelügyeletet lehetővé tévő DASH-t implementáló és növelt biztonságot jelentő TPM chipekkel.

A Puma kódnéven ismert mobil platformról már korábban is beszélt a vállalat, így az azzal kapcsolatos részletek sok újdonságot nem nyújtottak. A Puma a vállalat első notebook platformja, és 5 évvel az Intel Centrino után jelenik meg. A energiatakarékosságra optimalizált, K8-alapú, 65 nanométeres Griffin processzor az RS780M chipset társaságában üzemel majd. Utóbbi érdekességei közé számít, hogy DirectX 10 integrált grafikus chipet használ, melyet ráadásul rendszerújraindítás nélkül képes egy opcionális diszkrét, nagyobb teljesítményűre átváltani -- ami hatalmas előrelépést jelenthet az akkumulátoridőt és magas grafikai teljesítmény egyaránt igénylők számára. A Puma szintén képes DASH-alapú távfelügyeletet támogatására.

A Pumát követő Shrike már nagyobb izgalmakat is tartogat. A 2009 második felére várható, valószínűleg kétmagos 45 nanométeres processzor már egy Radeon 3800-alapú grafikus magot is integrál -- az egyelőre nem publikus, hogy milyen többchipes modul, tokozás vagy szilíciumon történő integráció révén. A Swift kódnevű megoldás a Falcon helyét vette át a termékterven. Az AMD a változást a már meglévő architektúrák nagyobb arányú újrafelhasználásával magyarázza, mely elsősorban csökkenti a kockázatokat, és olcsóbbá teszi a fejlesztést -- a Falcon a Fusion program első termékeként egy következő generációs mikroarchitektúrát alkalmazott volna. A Swift processzormagjai a Barcelonával megismert 10h mikroarchitektúrát implementálják, és alacsonyabb fogyasztású DDR3 memóriát támogatnak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 05:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.