Szerző: Bodnár Ádám

2007. december 20. 09:17

Menetel az Oracle, a licencértékesítés növekedési üteme évtizedes rekordot döntött

Az elemzői várakozásoknál jóval erősebb negyedévet zárt az Oracle, amelynek szoftverlicenc-eladásai is szépen növekedtek. Az erős pénzügyi adatok hírére a részvényárfolyam közel 6 százalékkal ugrott meg.

[HWSW] Az elemzői várakozásoknál jóval erősebb negyedévet zárt az Oracle, amelynek szoftverlicenc-eladásai is szépen növekedtek. Az erős pénzügyi adatok hírére a részvényárfolyam közel 6 százalékkal ugrott meg.

A licencértékesítés növekedése évtizedes rekordot döntött

A november 30-án véget ért második pénzügyi negyedévben az Oracle bevétele 28 százalékkal 5,3 milliárd dollárra nőtt a tavalyi második negyedévvel összevetve, miközben a nyereség 35 százalékkal 1,3 milliárd dollára emelkedett. A részvényenkénti eredmény 31 centet tett ki, a Reuters Estimates által megkérdezett piaci elemzők 5,04 milliárdos forgalom mellett 27 centes részvényegységre jutó profitot vártak, az Oracle tehát könnyedén túlteljesítette a várakozásokat.

A most zárt negyedévben az Oracle szoftvereladásainak növekedése évtizedes rekordot döntött. Az új szoftverlicencek értékesítéséből származó árbevétel 38 százalékkal növekedett éves szinten, a forgalom derekát adó adatbázisok és köztesszoftverek terén 28 százalékos bővülést ért el a cég, köszönhetően a nyár végén bejelentett 11g adatbázis iránti erős keresletnek. Az üzleti alkalmazások licencbevétele 63 százalékkal emelkedett eközben. Az összes szoftvereladás árbevétele beleértve a verziókövetést -- 29 százalékkal nőtt, a szolgáltatásokból származó forgalom 22 százalékkal emelkedett.

A piac elsősorban arra volt kíváncsi, vajon az Oracle mennyire érzi meg a jelzáloghitelezési válságból fakadó bizonytalanságot, azonban az erős második negyedéves eredmények szerint semennyire. A Goldman Sachs szerint ennek részben az az oka, hogy a vállalat bevételének mindössze 13 százaléka származik a pénzügyi szolgáltató szektorból. Mások azzal magyarázzák az immunitást, hogy az Oracle termékei olyan mélyen be vannak ásva a vállalati infrastruktúrába, és olyan szinten függnek tőlük a cégek, hogy még gyengébb piaci körülmények között sem csökken irántuk a kereslet.

Sikeres az akvizíciós stratégia

Larry Ellison elnök-vezérigazgató elégedetten nyilatkozott az eredményekkel kapcsolatban és kiemelte, az akvizíciós stratégia rendkívül jól működik, az Oracle nagyon sikeresen tudja a termékeit értékesíteni azoknál a cégeknél, amelyek ügyfelei egy-egy felvásárolt vállalatnak. Ellisonék az elmúlt három évben mintegy 30 kisebb-nagyobb céget vettek meg, több mint 25 milliárd dollárt költve akvizíciókra. A BEA Systems kudarcba fulladt felvásárlási kísérletével kapcsolatban az BEA igazgatótanácsával történt egyeztetésra hivatkozva Safra Catz pénzügyi vezér elmondta, a jelenlegi körülmények között valószínűtlen egy "barátságos" akvizíció.

Catz szerint a jelenleg is tartó harmadik negyedévben 5,34 és 5,47 milliárd dollár közötti bevételre van kilátás, az egy részvényegységre jutó nyereség pedig 23-25 cent körül várható. A tavalyi harmadik negyedévet 4,41 milliárdos bevétellel és részvényenként 20 cent profittal zárta az Oracle. "Egyre több megállapodást kötünk és az értékük egyre nagyobb" -- mondta Catz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról