Szerző: Ady Krisztián

2007. december 4. 16:07

Az arcfelismerés a HR-esek munkáját is könnyebbé teheti

Világújdonságnak számít többek között az arcfelismerés terén is az a technológia, melyet ma mutattak be a sajtó képviselőinek a Facereading Kft. ügyvezető igazgatói: az elmúlt évek egyik magyar fejlesztése, a FaceReading egy olyan mesterséges intelligenciára épített megoldás, mellyel másodpercek alatt nagy pontossággal állapítható meg bárki személyisége, és alapvető viselkedési jellemzői.

[HWSW] Világújdonságnak számít többek között az arcfelismerés terén is az a technológia, melyet ma mutattak be a sajtó képviselőinek a Facereading Kft. ügyvezető igazgatói: az elmúlt évek egyik magyar fejlesztése, a FaceReading egy olyan mesterséges intelligenciára épített megoldás, mellyel másodpercek alatt nagy pontossággal állapítható meg bárki személyisége, és alapvető viselkedési jellemzői.

Nem csak arcfelismerésre

A technológia mögött egy olyan alkalmazás áll, mely a kamera által felvett képek alapján -- vagy akár egyetlen fotó alapján -- felismeri és értelmezi a "látottakat", akárcsak az emberi agy. Az arc szerkezetének pontos feltérképezése alapot biztosít ahhoz, hogy az önmagát folyamatosan fejlesztő rendszer a korábban betáplált adatok alapján megállapításokat is tegyen. Hasonló ez a grafológiához, de itt írásjegyek helyett az arc jellegzetességei alapján szűrhetők le következtetések az illető személyiségéről.

A helyszínen élőben is bemutatott technológia mozgóképet, szélsőséges fényviszonyokat vagy zavaró hátteret is tud kezelni: azt követően, hogy felismerte az arcot, csak azzal a területtel foglalkozik, ennek köszönhetően akár 25 képet is felismerve másodpercenként. Mindez teljesen átlagos számítógépen, akár egy filléres webkamerával is működik, nem csak a személy, de a kamera is mozoghat a vizsgálat közben -- a kijelölt pontot hajszálpontosan követte a szoftver.


Nagy Judit és Dr. Galambos József, a Facereading Kft. ügyvezető igazgatói

A költséghatékony rendszer további alkalmazási területeken is bevethető, hiszen megfelelő "tanítás" után képes beazonosítani az arcon kívül más tárgyakat is. A gépjárművek rendszáma mellett felismerheti karosszériájukat is, így kiszűrhetők azok az illetéktelen autópályázók, akiket a mai rendszerek még nem találnak meg, de a villámgyors működésből és a taníthatóságból -- öntanulásból -- fakadóan a lehetőségek gyakorlatilag korlátlanok.

A HR-t is segítheti

Követett, felismert pontok
Követett pontok
A technológia újabb mérföldkövet jelenthet a humánerőforrás menedzsmentben is, hiszen hatékonyan segítheti a pszichológusok munkáját, pontosíthatja többek között a kiválasztást, a kompetencia elemzést, a vezetői tanácsadást, a csapatépítést is. Az arc elemzésével olyan személyes képességekre, vagy éppen titkolt jellegzetességekre derülhet fény, melyekre a jelenleg is használatos tesztek csak felületes válaszokat adhatnak. Az arc elemzése természetesen nem helyettesíti felvételi elbeszélgetést, vagy pszichológiai tesztet, csak kiegészítheti azt, a kiválasztás beválásának hatékonyságát növelheti.

A gyors felismerést nyújtó technológia felhasználható az ellenőrzött be- és kiléptetés meggyorsítására is, minden olyan területen alkalmazható, ahol a "gépi látás" előnyei kihasználhatók: a több mint száz figyelt, ellenőrzött pontnak köszönhetően a szimpla felismerés és azonosítás mellett akár az ellenőrzött azonosításnál is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról