:

Szerző: Barna József

2003. február 11. 09:10

Az USA-ban megduplázódott a linuxos szerverek forgalma

[CNET] A Gartner Dataquest piackutató vállalat jelentése szerint az Egyesült Államokban a tavalyi negyedik negyedévben közel megkétszereződött a linuxos szerverek forgalma, miközben a UNIX-szerverek piaca három százalékkal visszaesett.

[CNET] A Gartner Dataquest piackutató vállalat jelentése szerint az Egyesült Államokban a tavalyi negyedik negyedévben közel megkétszereződött a linuxos szerverek forgalma, miközben a UNIX-szerverek piaca három százalékkal visszaesett.

A Gartner adatai szerint a negyedik negyedévben az USA-ban 384,6 millió dollár értékben értékesítettek linuxos szervereket, ami 90 százalékos növekedés a megelőző év hasonló időszakának 202,2 millió dolláros forgalmához képest. Ezzel szemben a régió összes szervereladásai mindössze 5 százalékkal növekedtek.

A legnagyobb növekedést a piacon az IBM érte el: linuxos szerverek eladásából származó forgalma 159,9 millió dollárra nőtt a megelőző év megfelelő időszakának 75,6 millió dollárjáról. A második helyen a HP áll 80,2 millió dolláros eladásokkal (ami éves szinten 81 százalékos növekedésnek felel meg), míg a harmadik helyet a Dell szerezte meg 77,1 millió dolláros forgalommal (ami 66 százalékos éves növekedést jelent). A piacra csupán tavaly belépő Sun 1,3 millió dollár értékben értékesített linuxos szervereket a vizsgált időszakban.

A Gartner vezető elemzője úgy látja, hogy a Linuxot futtató szerverek forgalma elsősorban az IBM erőfeszítéseinek köszönhetően növekedett ilyen jelentős mértékben. Az IBM blade szervereinek 75 százalékán Linux fut, tette hozzá. Az eladott darabszámot tekintve a linuxos szerverek az USA negyedik negyedéves szerverforgalmának 14 százalékát adták, azonban az összárbevételből csupán 7,6 százalékkal részesedtek. A megelőző év hasonló időszakában ez az arány 9, illetve 4,7 százalék volt.

A UNIX-os szerverek piaca eközben 3 százalékkal 1,69 milliárd dollárra esett vissza éves szinten. E piacot továbbra is a Sun vezeti, amely a negyedév során 675 millió dolláros forgalmat ért el. A HP megerősítette második helyét 562,6 millió dolláros eladásaival, míg az IBM a harmadik helyen végzett 361,8 millió dolláros forgalommal. A negyedik helyen messze lemaradva az SGI futott be 39,1 millió dolláros forgalommal. A Sun és az SGI eladásai azonban jelentősen (27, illetve 25 százalékkal) csökkentek éves szinten.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 10:50

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.