Szerző: Bodnár Ádám

2003. február 7. 11:10

A Sun Microsystems kiadta a Solaris 9 operációs rendszer Intel processzorokon futó változatát

A Sun Microsystems tegnap bejelentette, hogy szállítja az Intel x86 architektúrára épülő processzorokon futó Solaris 9 x86 Platform Edition operációs rendszerét. A vállalat korábban azt ígérte, hogy a szoftver decemberre készül el, de a késés okáról nem áll rendelkezésre információ.

A Sun Microsystems tegnap bejelentette, hogy szállítja az Intel x86 architektúrára épülő processzorokon futó Solaris 9 x86 Platform Edition operációs rendszerét. A vállalat korábban azt ígérte, hogy a szoftver decemberre készül el, de a késés okáról nem áll rendelkezésre információ.

A vállalat bejelentése szerint az x86 processzoros szerverek piaca egyre nagyobb lehetőségeket kínál és amíg a szervergyártó versenytársak egyre inkább elfordulnak a UNIX-tól, a SUN továbbra is elkötelezett amellett, hogy a Solaris operációs rendszer saját SPARC és x86 processzoros rendszerei mellett más x86 rendszereken is elérhető legyen. A cég elsősorban a Windows-zal kíván versenyezni az alsó árkategóriás szerverek piacán.

A Solaris 9 x86 processzorokon futó változata komoly viharokat kavart a tavalyi év során, a Sun ugyanis 2001 januárjában bejelentette, hogy a költségek csökkentése érdekében határozatlan időre elhalasztja a Solaris 9 operációs rendszer Intel x86 processzorokon futó változatának piacra dobását.

Augusztus közepén a LinuxWorld rendezvény keretén belül a Sun bemutatta a Cobalt LX50 szervert, amely Intel processzorokra épül, és mind Linux, mind pedig Solaris 9 operációs rendszer futtatására képes. A vállalat vezérigazgatója akkor azt közölte, hogy a Solaris 9 fejlesztése Intel architektúrára tovább folytatódik, azonban az operációs rendszer csak a Sun saját gépein fut majd, nem lesz külön megvásárolható, mint a korábbi változatok.

A Solaris-rajongók ezután nyílt levelet intéztek a Sun vezérigazgatójához, amelyben arra kérték, hogy szeretett operációs rendszerük jelenjen meg Intel platformra is, mégpedig úgy, hogy bárki hozzáférhessen. A felhasználói kérések meghallgatásra találtak. John Loiacono, a Sun operációs rendszerekért felelős alelnöke aelmondta, hogy a jövőben a vállalat fokozottan ügyel majd a Solaris x86-os változatának fejlesztésére, és a tervek szerint a Solaris x86 újabb generációi egy időben jelennek meg az UltraSPARC-ra írt új változatokkal.

A Sun bejelentette továbbá, hogy egy éven belül a Solaris x86 Platform Edition operációs rendszeren is futni fog a komplett Sun ONE szoftverportfolió, amelynek része a Sun ONE Application Server, Sun ONE Directory Server, Sun ONE Identity Server, Sun ONE Messaging Server, SunONE Calendar Server, Sun ONE Integration Server, Sun ONE Studio, Sun ONE Active Server Pages, valamint a StarOffice 6.0 Office Suite.

Számos nagyvállalati szoftver-fejlesztő támogatja a Solaris 9 x86 Platform Edition operációs rendszert, a Sun bejelentése kapcsán többek között a Verizon, Sybase, BEA, a Quantiva és a Software Orchestration jelezte, hogy jövőbeli termékei elkészülnek a Solaris 9 új változatára. A Solaris 9 x86 Platform Edition nem-kereskedelmi jellegű felhasználás esetén ingyenes, kereskedelmi licenc esetén az árak 99 dollártól indulnak. Az operációs rendszer letölthető a Sun weboldaláról, ahol a forráskód is hamarosan elérhető lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.