:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. február 21. 19:24

IDF, a helyszínről jelentjük: az AMD szereplése az Intel Developer Forumon

Az AMD nem képviseltette magát közvetlenül az Intel Developer Forumon, de a rendezvény helyszínéül szolgáló San Jose Convention Centertől alig pár perc sétára levő Fairmont Hotelben azért kibéreltek két szobát, ahol előzetes egyezetés után fogadták az újságírókat, köztük a HWSW munkatársát is.

Az AMD nem képviseltette magát közvetlenül az Intel Developer Forumon, de a rendezvény helyszínéül szolgáló San Jose Convention Centertől alig pár perc sétára levő Fairmont Hotelben azért kibéreltek két szobát, ahol előzetes egyezetés után fogadták az újságírókat, köztük a HWSW munkatársát is.

A rövid, és minden új információt nélkülöző beszélgetésen az AMD részéről Duyen Truong PR-menedzser és Steve Demski, a szerverekkel és munkaállomásokkal foglalkozó részleg marketingese vett részt. A lefolytatott beszélgetésre igazából szót sem érdemes vesztegetni, ugyanis a cég képviselői semmiféle újdonságot nem voltak hajlandók elárulni az Athlon 64 és Opteron processzorokkal kapcsolatban.


Négyprocesszoros Opteron-alapú szerver

Steve Demski hangsúlyozta, hogy az Opteron processzoros rendszereket az AMD elsősorban a számításigényes műszaki alkalmazások, adatbáziskezelők, illetve a Microsoft Exchange futtatására szánja. Demski szerint az Exchange használata során a vállalatok rendkívül gyakran ütköznek bele a 32 bites rendszerek memóriakorlátaiba, azonban erre megnyugtató választ ad a 64 bites Opteron, amely 4 Gbyte-nál nagyobb memóriát is képes gyorsan kezelni. Természetesen eme előny kihasználásához szükség van egy 64 bites, Opteronon futó Windows operációs rendszerre is, amelynek megjelenési dátuma egyelőre ismeretlen és Demski még csak becslésekkel sem tudott szolgálni arra nézve, hogy mikor futhat 64 bites Windows az AMD új szerverprocesszorán.

Úgy tűnik, az AMD operációs rendszerek tekintetében egyelőre teljes mértékben a Linuxra támaszkodik. Demski magabiztosan nyilatkozott az Opteron és a Linux képességeiről, szerinte ez a párosítás nem csak a Wintel rendszerekkel szállhat szembe, hanem komoly fejfájást okozhat az IBM Power4 és a Sun UltraSPARC szervereknek is. A Fairmont Hotelben természetesen az AMD kiállított egy négyprocesszoros Operon-alapú szervert, amelyen SuSE Linux operációs rendszer futott.


Athlon 64 processzor az AMD Solo alaplapban

Sajnos a cég képviselői azonban egyetlen 64 bites alkalmazást sem tudtak bemutatni -- az IBM DB2 adatbáziskezelő demója a szakértő munkatárs betegsége miatt elmaradt. Az Opteron processzoros számítógép mellett egy Atlon 64 chipre és AMD "Solo" referencia-alaplapra épülő konfiguráció állt, amelyen a már korábban is bemutatott 64 bites Unreal Tournament 2003 játékot próbálhatták ki a megjelent újságírók.


Mobil Athlon 64 chipes notebook

A bemutató kétségtelenül legérdekesebb darabja egy mobil Athlon 64 processzros notebook volt, amely a "Harry Potter és a titkok kamrája" DVD-filmet játszotta le. Sajnos a számítógépet csak messziről lehetett csodálni, kipróbálásról, esetleg sebességtesztről szó sem lehetett. Az AMD képviselői természetesen semmit nem árultak el a gépben található processzor órajeléről, vagy hogy a mobil Athlon 64 szeptermberi megjelenésekor milyen kivitelekben lesz elérhető.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 04:27

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.