Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Csak 2005-ben várható a DDR-II memóriamodulok elterjedése

Barna József, 2003. február 03. 10:01
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

[EBN] A PC-kben használatos DDR-II memóriachipek és -modulok sorozatgyártása a tervezettnél egy évvel később, 2005-ben kezdődhet meg, állították a múlt héten megrendezett Platform Conference rendezvényen résztvevő elemzők és iparági szereplők.

hirdetés
[EBN] A PC-kben használatos DDR-II memóriachipek és -modulok sorozatgyártása a tervezettnél egy évvel később, 2005-ben kezdődhet meg, állították a múlt héten megrendezett Platform Conference rendezvényen résztvevő elemzők és iparági szereplők.

A rendezvény résztvevői egyetértettek abban, hogy a jelenleg elterjedt DDR(-I) szabvány leváltására hivatott DDR-II specifikációval kompatibilis memóriák gyártásának beindulása a vártnál lassabban halad majd. Részben azért, mert az új szabványt támogató lapkakészletek és alaplapok minősítése is késik, részben pedig azért, mert a gyártókat immár nem kergeti a tatár. Hiszen az Intelnek köszönhetően időközben életképes megoldássá emelkedő DDR400 tervezet zökkenőmentes átmenetet biztosíthat a DDR-II elterjedéséig.

Szakértők szerint ugyan a legnagyobb memóriagyártók várhatóan már az idén vagy 2004 elején megkezdik a DDR-II memóriachipek mintapéldányainak gyártását, a sorozatgyártás akár 12-18 hónappal is elcsúszhat. Ugyanakkor a DDR400 tervezetnek megfelelő chipek és modulok egyre népszerűbbek lesznek. Az Intel előreláthatólag áprilisban mutatja be DDR400-kompatibilis lapkakészleteit, míg a szervergyártók is megkezdték a DDR400 tesztelését. A ServerWorks például azt ígéri, hogy még az első félév során megjelenik Grand Champion SLX lapkakészletének DDR400 memóriamodulokat támogató változata.

A késés azonban nem érinti a grafikus kártyákon használt DDR-II chipeket, melyek pont-pont kapcsolaton keresztül kapcsolódnak a grafikus processzorhoz, így nem igényelnek az alaplapokhoz hasonló infrastruktúrát. Amint arról beszámoltunk, az NVIDIA hamarosan piacra kerülő GeForce FX grafikus processzorát már DDR-II memóriachipek szolgálják ki, míg várhatóan az ATI következő generációs termékén is DDR-II chipek lesznek megtalálhatóak.

A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.