:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. február 10. 12:02

Mainframe-kategóriás szolgáltatásokat és teljesítményt nyújt az IBM jövőre megjelenő UNIX szervere

Az IBM várhatóan 2004-ben mutatja be új csúcskategóriás UNIX-szerverét, amelyet jelenleg Armada kódnéven ismerhetünk. A legfeljebb 64 processzort tartalmazó rendszer az eServer p690 Regatta szervert váltja le a vállalat termékpalettáján.

Az IBM várhatóan 2004-ben mutatja be új csúcskategóriás UNIX-szerverét, amelyet jelenleg "Armada" kódnéven ismerhetünk. A legfeljebb 64 processzort tartalmazó rendszer az eServer p690 "Regatta" szervert váltja le a vállalat termékpalettáján.

Nick Bowen, az IBM szerverekért felelős részlegének alelnöke elmondta, hogy az "Armada" 2004 első felében kerül piacra és az AIX operációs rendszer 5.3 változatát futtatja majd. Az IBM nem titkolt célja, hogy az Armada segítségével megszerezze az első helyezést a UNIX-szerverek piacán, ahol jelenleg a harmadik helyen áll a Sun és a HP mögött.

Az IBM Armada legfeljebb 64 darab Power5 processzort tartalmaz majd -- mondta el Bowen. Mivel a chipek támogatják a szimultán többszálú utasításvégrehajtást (simultaneuos multithreading, SMT), ezért a rendszer valójában egy 128 processzoros szerverként viselkedhet.

Bowen rámutatott, hogy az Armada rendkívül fejlett particionálási lehetőségeket biztosít majd a felhasználók számára, és akár 10 operációs rendszer is futhat egy számítógépen. Természetesen a partíciók dinamikusan méretezhetők lesznek. Bowen szerint a 2004 elején megjelenő AIX 5.3 operációs rendszer segítségével az Armada mind teljesítmény, mind pedig szolgáltatások tekintetében meg fogja közelíteni az IBM jelenlegi mainframe rendszereit, a korábban S/390-ként ismert eServer zSeries sorozat tagjait.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 17:30

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.