:

Szerző: Barna József

2003. február 18. 20:37

Jelentős teljesítménynövekedést ígér az IBM Power5 processzora

[CNET] Az IBM tegnap jelentette be, hogy szakembereinek sikerült elindítania az első Power5 processzorra épülő rendszert. A vállalat becslése szerint az új processzor négyszer nagyobb teljesítményt nyújt majd, mint a jelenlegi Power4 architektúra.

[CNET] Az IBM tegnap jelentette be, hogy szakembereinek sikerült elindítania az első Power5 processzorra épülő rendszert. A vállalat becslése szerint az új processzor négyszer nagyobb teljesítményt nyújt majd, mint a jelenlegi Power4 architektúra.

Bill Zeitler, az IBM szervercsoportjának igazgatója egy szakmai rendezvényen árulta el, hogy három héttel ezelőtt sikerült működésre bírniuk egy Power5 processzorra épülő rendszert. A számítógép egyelőre gépi kódú programot futtatott, de a vállalat elmondása szerint egy hónapon belül Linux és AIX operációs rendszerek futtatására is sor kerül. Zeitler hozzátette, hogy üzleti alkalmazások futtatása során a Power5 processzor négyszer nagyobb teljesítményt nyújt, mint a 2001-ben bevezetett Power4 architektúra.

Az IBM először tavaly áprilisban közölt részleteket a tervek szerint 2004-ben megjelenő új 64 bites processzor-architektúráról. A Power5 0,13 mikronos technológiával készül majd. A processzor -- akárcsak az Intel Pentium 4 és Xeon megoldásai -- támogatja a szimultán többszálú végrehajtást (SMT). Az IBM elmondása szerint e funkció hatékony alkalmazásának köszönhetően valóban kétszeresére nő a processzor teljesítménye, nem csupán néhány 10 százalékkal, ahogy az Intel implementációja esetében.

A Power5 további különlegessége a FastPath technológia, amely egyes gyakran alkalmazott rutinok hardveres gyorsítását takarja. Ezek közi tartozik a TCP/IP-feldolgozás, egyéb kommunikációs funkciók és a virtuális memória kezelésének gyorsítása. Ezen túlmenően a chip fejlett partícionálási és hibajavító technológiával is rendelkezik; ez utóbbi hatékonysága a mainframe rendszerek hatékonyságának 95-97 százalékát is eléri.

A Power5 processzor várhatóan 2004-ben kerül piacra. Ez az architektúra lesz a lelke a cég új csúcskategóriás UNIX-szerverének is, amelyet korábban Armada, jelenleg pedig Squadron kódnéven ismerhetünk. A legfeljebb 64 processzort tartalmazó rendszer jövőre az eServer p690 Regatta szervert váltja le a vállalat termékpalettáján.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 02:47

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.