Szerző: Bodnár Ádám

2003. február 4. 11:48

Hétfőn érkezik a 12 processzoros Sun Fire V1280 szerver

A Sun Microsystems hétfőn lebbenti fel a fátylat régóta várt Sun Fire V1280 szerveréről, amelynek megjelenését technikai okok miatt már többször is elcsúsztatták.

A Sun Microsystems hétfőn lebbenti fel a fátylat régóta várt Sun Fire V1280 szerveréről, amelynek megjelenését technikai okok miatt már többször is elcsúsztatták.

A Sun Fire V1280 egy 12 processzoros rendszer, amely 900 MHz-es UltraSPARC III chipeket tartalmaz és a vállalat középkategóriás és csúcskategóriás gépeihez hasonlóan partícionálható, illetve átkonfigurálható. A Sun minden bizonnyal azért építette be ezeket a szolgáltatásokat a "Lightweight 8" kódnevű szerverébe, hogy lépést tartson az IBM-mel, ugyanis a Nagy Kék már régóta kínál fejlett partícionálási lehetőségeket az alsóbb kategóriás kiszolgálói esetében is.

Egy belga weboldal információi szerint a teljes kiépítettségű, 12 processzoros V1280 szerver 326 ezer dollárba kerül majd, a 4 processzoros rendszerért 95 ezer dollárt, a 8 processzoros V1280-ért pedig 150 ezer dollárt kér majd a Sun. A hasonló paraméterekkel rendelkező, 4-16 processzort tartalmazó IBM eServer p670 szerverek ára 178 ezer dollárnál indul.

A Sun Microsystemshez közeli források szerint a Sun Fire V1280 megjelenése már számos esetben csúszott, a cég webhelyén rövid ideig elérhető dokumentum tanúsága szerint az utolsó kitűzött dátum 2002 szeptembere volt. Egy magát megnevezni nem kívánó szakértő szerint a késés oka, hogy a cég nem tudta a felső kategóriás rendszereiben használt alaplapot megfelelően áttervezni, hogy az beférjen a kisebb számítógépházba.

A Sun Fire V1280 legfontosabb újdonsága ugyanis pontosan az alaplap, amely támogatja a dinamikus partícionálást, valamint átkonfigurálást, ezek a funkciók ugyanis kimaradtak a Sun Fire V880, V480 és V280 rendszerekből. "A V1280 gyakorlatilag a V880 és a Sun Fire 3800 közé illeszkedik" -- mondta Gordon Haff, az Illuminata elemzője. "A Sun középkategóriás és csúcskategóriás rendszerei számos fejlett szolgáltatást kínálnak, azonban az áruk igen magas. Az alsó kategóriás rendszerek kedvező áron kerülnek piacra, de korlátozott funkciókkal."

A Sun Fire V1280-ban használt alaplap kerül továbbá a még be nem jelentett Netra 1280 szerverbe is, amelyet a vállalat elsősorban távközlési vállalatoknak kínál majd. A Sun Fire V1280-ról egyelőre kevés műszaki részlet áll rendelkezésre, de a vállalat weboldalán látható dokumentum tanúsága szerint két Gigabit Ethernet porttal, 6 PCI bővítőhellyel, egy 10/100 Ethernet porttal és egy SCSI porttal rendelkezik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról