Szerző: Barna József

2003. február 24. 11:15

A SiS bejelentette négycsatornás RDRAM-vezérlővel rendelkező lapkáját

A tajvani SiS ma hivatalosan is bejelentette, hogy a Samsunggal, az ASUSTekkel és a Rambusszal közösen dolgozik egy négycsatornás RDRAM-vezérlővel rendelkező lapkakészlet fejlesztésén. Az R659 mintapéldányai a tervek szerint a harmadik negyedévben készülnek el.

[HWSW] A tajvani SiS ma hivatalosan is bejelentette, hogy a Samsunggal, az ASUSTekkel és a Rambusszal közösen dolgozik egy négycsatornás RDRAM-vezérlővel rendelkező lapkakészlet fejlesztésén. Az R659 mintapéldányai a tervek szerint a harmadik negyedévben készülnek el.

A SiS R659 jó eséllyel pályázhat a leggyorsabb Pentium 4-es lapkakészlet címére. A chip négycsatornás PC1066 RDRAM használatával 8,4, míg négycsatornás PC1200 RDRAM használatával 9,6 Gbyte/sec memória-sávszélességet biztosít, ami jelentősen meghaladja a DDR memóriát használó chipkészletek csúcssebességét. A lapka mellé a SiS964 south bridge chipet szánja a gyártó.

Memóriagyártók szerint problémát okozhat a lapkakészlet tervezésénél, hogy a jövőbeni Pentium 4 processzoroknál bevezetésre kerülő 800 MHz-es rendszerbusz és a memória sebessége nincs szinkronban. Steve Tobak, a Rambus marketingért felelős alelnöke azonban korábban elmondta, hogy a SiS R659 800, 1066 és 1200 MHz-en üzemelő RDRAM memóriával egyaránt együttműködik, és cége mérnökei mindhárom sebesség esetén megoldották a szinkronizálással kapcsolatos problémákat.

Amint az ismert, az Intel mellett egyedül a SiS forgalmaz Rambus DRAM technológiát támogató lapkakészleteket. A tajvani gyártó január végén jelentette be, hogy az ABIT kínálatában hamarosan megjelenik a piacon az első R658 chipkészletes alaplap, az SI7. A SiS658 kétcsatornás PC1066 és PC1200 RDRAM modulok kezelésére képes.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról