:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. február 11. 18:00

Jövő héten debütál a nagyközönség előtt a Prescott magos Pentium 4 processzor

Az Intel jövő héten, a kaliforniai San Joséban rendezi meg a tavaszi Intel Developer Forumot, amelynek második napján a nagyközönség előtt is bemutatkozik a Prescott magos Pentium 4 processzor egyik mintapéldánya.

Az Intel jövő héten, a kaliforniai San Joséban rendezi meg a tavaszi Intel Developer Forumot, amelynek második napján a nagyközönség előtt is bemutatkozik a Prescott magos Pentium 4 processzor egyik mintapéldánya.

A Prescott 1 Mbyte másodszintű gyorsítótárral, valamint megnövelt méretű és hatékonyabb elsőszintű adatcache-sel és trace cache-sel rendelkezik majd. A processzor újabb kiterjesztett utasításkészlettel, az SSE3-mal gazdagodik; erről azonban jelenleg gyakorlatilag semmit sem tudni. Emellett néhányan tudni vélik, hogy ez lesz az első olyan asztali processzor, amelyik -- a Microsoft korábban Palladium néven ismert tervezetének megfelelő -- hardveres információvédelmi technológiával rendelkezik.

A HWSW információi szerint a Prescott magos Pentium 4 -- főként a megnövekedett másodszintű gyorsítótárnak köszönhetően -- 110 millió tranzisztorból áll majd. A 90 nanométeres csíkszélességgel gyártott processzor legkésőbb a negyedik negyedévben kerül piacra 3,4 GHz-es és annál gyorsabb sebességű változatokban.

A tecChannel című német lapnak nyilatkozva Jürgen Thiel, az Intel európai igazgatója elmondta, hogy a Prescott a többszálú végrehajtást lehetővé tevő Hyper-Threading technológia továbbfejlesztett változatát alkalmazza majd, ám ezzel kapcsolatban további részleteket nem árult el. Thiel továbbá hangsúlyozta, hogy minden híreszteléssel ellentétben az új processzor sem támogat semmiféle, az AMD x86-64 architektúrájához hasonló 64 bites kiterjesztést, és hasonló asztali megoldás nincs is napirenden.

A Prescott utódja a 2004-ben várható Tejas lesz, amelyről jelenleg gyakorlatilag semmit sem tudni azon kívül, hogy kezdetben szintén 90 nanométeres gyártástechnológiával készül. Ezt pedig a titokzatos Nehalem követi. A Nehalem projektről Doug Carmean, az Intel egyik tervezőmérnöke egy interjúban úgy nyilatkozott, hogy a cég 2001 óta dolgozik ezen az új architektúrán, amely egy, a Pentium 4-étől eltérő koncepcióra épül majd. "Ez lehet majd a Pentium 8, vagy valami hasonló, 2004 körül" -- mondta Carmean.

Az előzetes program szerint a világ legnagyobb félvezetőgyártója az IDF alkalmával számos részletet árul majd új alaplapi lapkakészleteiről, többek között a Springdale és Canterwood kódnéven ismert termékekről is. Ezen felül bemutatásra kerül a Banias, és utóda, a 90 nanométeres csíkszélességgel készülő Dothan magos Pentium-M mobil processzor is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 19:54

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.