:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. február 10. 19:26

Network Computing 03: Régi Sun szerverek új processzorral

A Sun Microystems bejelentette, hogy 1,2 GHz-es UltraSPARC III Cu processzorral is elérhető az az Uniboard, amely a vállalat közép- és felsőkategóriás Sun Fire rendszereinek alapját képezi.

A Sun Microystems bejelentette, hogy 1,2 GHz-es UltraSPARC III Cu processzorral is elérhető az az Uniboard, amely a vállalat közép- és felsőkategóriás Sun Fire rendszereinek alapját képezi.

Az Uniboard egyfajta processzor/memória egységet jelent, amely változtatás nélkül használható a Sun Fire 3800 rendszerektől kezdve a Sun Fire 12K-n át egészen a Sun Fire 15K-ig. A vállalat szerint az Uniboard technológia rugalmas konfigurálhatóságot és egyszerű bővíthetőséget tesz lehetővé a felhasználó által kívánt helyen és időben. A Sun tájékoztatása szerint egymástól eltérő órajelű processzorokat tartalmazó Uniboardok is használhatók egy számítógépen belül.

Az 1,2 GHz-es UltraSPARC III chipet a Texas Instruments 0,13 mikronos csíkszélességgel, rézalapú technológiával gyártja, így az új processzor magasabb órajele ellenére kevesebb energiát fogyaszt és kevesebb hőt termel, mint a 0,15 mikronos csíkszélességgel gyártott 1,05 GHz-es modell. A chip fogyasztása mindössze 53 Watt, szemben az 1,05 GHz-es modellel, amely 75 Wattot fogyaszt.

Az 1,2 GHz-es processzorok sorozatgyártása már júliusban megkezdődött. A vállalat eközben gőzerővel dolgozik egy "Gemini" kódnevű chipen, amely két processzormagot tartalmaz egy lapkán (CMP). A Texas Instruments 2003 elején kezdi meg a 0,09 mikronos csíkszélesség bevezetését, ezt használják majd a következő generációs UltraSPARC V előállításához.

A Sun bejelentette továbbá, hogy az új, 1,2 GHz-es processzorokat tartalmazó Uniborard egységekből összeállított csúcskategóriás Sun Fire 15K rendszere rekorderedményt ért el az SAP R/3 "Sales and Distribution" tesztben. A tesztkonfiguráció 104 processzort és 576 Gbyte memóriát tartalmazott, Solaris 9 operációs rendszert és Oracle 9i adatbáziskezelőt futtatott. Az 1,2 GHz-es processzorokkal szerelt Sun Fire 15K teljesítménye 44 százalékkal múlta felül a 900 MHz-es chipekkel szerelt változatot.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 03:19

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.