Szerző: Barna József

2003. február 21. 10:55

Az IBM lehet az AMD gyártópartnere

Noha a két vállalat egyelőre nem nyilatkozott ennek lehetőségéről, több forrás is valószínűsíti, hogy a jövőben az IBM is fog mikroprocesszorokat gyártani az AMD számára. A két vállalat az év elején jelentette be, hogy kutatóik együtt dolgoznak az elkövetkező években bevezetésre kerülő fejlett félvezetőgyártási technológiák fejlesztésén.

[HWSW] Noha a két vállalat egyelőre nem nyilatkozott ennek lehetőségéről, több forrás is valószínűsíti, hogy a jövőben az IBM is fog mikroprocesszorokat gyártani az AMD számára. A két vállalat az év elején jelentette be, hogy kutatóik együtt dolgoznak az elkövetkező években bevezetésre kerülő fejlett félvezetőgyártási technológiák fejlesztésén.

Amint az ismert, az AMD és a világ második szerződéses félvezetőgyártó vállalataként számon tartott tajvani UMC tavaly februárban szándéknyilatkozatot írt alá egy hosszú távú, több projektet felölelő együttműködésről. Ez a megállapodás három területre terjedt ki: (1) a két vállalat közösen munkálkodott volna a 90 és 65 nanométeres gyártástechnológia bevezetésének előkészítésén; (2) egy vegyesvállalat égisze alatt közösen építettek volna fel egy 300 milliméteres szilíciumszeleteket használó félvezetőgyárat; (3) a UMC vállalata, hogy Athlon és Duron processzorokat gyárt az AMD számára.

Miután azonban január elején az AMD az IBM-mel lépett szövetségre, nyilvánvalóvá vált, hogy érvényét veszti a korábbi megállapodás. Az AMD akkor jelezte, kihátrál a UMC-vel kötött gyártástechnológia-fejlesztési együttműködésből, és legalábbis bizonytalannak tartja a közös félvezetőgyár építésének tervét. A cég szóvivője továbbá lapunknak úgy nyilatkozott, hogy a UMC nincs felkészülve az olyan komplex áramkörök hatékony előállítására, mint amilyen az Athlon processzor, ezért egyelőre szerződéses gyártópartnerként sem számítanak a tajvani cégre.

A tajvani Economic Daily News tegnapi hírében a fenti, már ismert információk mellett tényként közölte, hogy a UMC-nek leadott megrendelések is az IBM-hez kerültek. Ezzel a gazdasági lap azt sugallta, hogy az IBM már a közeli jövőben gyárthat mikroprocesszorokat az AMD számára. A Microprocessor Report legújabb számának hasábjain megjelent írásában -- mely az AMD-IBM megállapodás lehetőségeit elemzi -- Tom R. Halfhill is valószínűsíti, hogy ha nem is a közeli jövőben, de a 65 nanométeres és annál fejlettebb technológiát igénylő processzorok előállításában az AMD részben vagy teljes mértékben az IBM-re támaszkodik majd.

Az üggyel kapcsolatban megkérdeztük az AMD képviselőit, azonban mindeddig nem kaptunk választ. Tény ugyanakkor, hogy az AMD által bevezetett silicon on insulator (SOI) technológia alkalmazásában élenjáró IBM hathatós segítséget nyújthatna a világ második számú processzorgyártója számára. Egy ilyen gyártási megállapodás nem is lenne példa nélküli: 1998-ban az AMD szintén az IBM segítségére szorult a K6 processzorok előállításában.

Friss: az AMD szóvivője megkeresésünkre elmondta, hogy egyelőre nem született döntés a korszerű félvezetőgyár építésére életre hívott AMD-UMC vegyesvállalat megszüntetéséről. A vállalat még arról sem döntött, hogy igénybe veszi-e az IBM segítségét a jövőbeni processzorok gyártása során.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról