:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. február 10. 13:50

Három különféle változatban jelenik meg az Intel Madison

Az International Solid-State Circuits Conference (ISSCC) rendezvényen az Intel bejelentette, hogy a korábbi terveknek megfelelően a nyáron kerül bemutatásra az Itanium processzorcsalád harmadik tagja, a Madison kódnevű chip.

Az International Solid-State Circuits Conference (ISSCC) rendezvényen az Intel bejelentette, hogy a korábbi terveknek megfelelően a nyáron kerül bemutatásra az Itanium processzorcsalád harmadik tagja, a Madison kódnevű chip.

A Madison 0,13 mikronos csíkszélességű gyártástechnológiával készül és háromféle változatban kerül piacra. Az egyes változatok a harmadszintű gyorsítótár méretében térnek el egymástól: a processzor 3, 4 és 6 Mbyte L3 cache-t tartalmazhat. A legnagyobb, 6 Mbyte-os harmadszintű gyorsítótárat tartalmazó modell 410 millió tranzisztort tartalmaz. A Madison órajele 1,5 GHz lesz. Az Intel 2004-ben dobja piacra a Madison új változatát, amely nem kevesebb, mint 9 Mbyte L3 cache-t tartalmaz. Ez a processzor -- melynek kódneve Madison 9M -- korábban nem szerepelt az Intel terméktervében.

A 2005-ben debütáló Montecito lesz az első olyan Itanium processzor, amely egy lapkán két processzormagot tartalmaz. A Montecito az eredeti elképzelések szerint nem lett volna "dual-core" processzor, azonban az Intel úgy látja, hogy 2005-ben az akkori gyártástechnológiával már nagy mennyiségben lesz előállítható egy ilyen chip.

A jelenleg piacon levő, szerverekbe szánt mikroprocesszorok közül az IBM Power4 tartalmaz egy lapkán két magot, de a hamarosan megjelenő HP PA-8800, illetve több következő generációs UltraSPARC chip is hasonlóan épül fel. Egyes hírek szerint az AMD Opteron esetében csak minimális módosítások szükségesek ahhoz, hogy a chipből "dual-core" processzort lehessen csinálni.

A két processzormagot tartalmazó chipek nem csak nagyobb teljesítményt nyújtanak, hanem költséghatékonyak is, ugyanis a nagyvállalati szoftverek -- pl. Oracle -- licencdíjait a szoftvert futtató szerver processzorainak száma alapján határozzák meg. Ezért a Power4 processzorra épülő IBM eServer pSeries szervercsaláddal igen komoly költségmegtakarítás érhető el, amely rendkívül vonzóvá teszi a platformot a potenciális vevők számára.

A jelenlegi terméktervekben szereplő processzorok -- Madison, Madison II, Deerfield, Montecito -- mind Itanium 2 néven kerülnek forgalomba. Az első Itanium 2 processzort tavaly dobta piacra az Intel, a chip 900 MHz-es és 1 GHz-es kivitelben kapható, 1,5 Mbyte vagy 3 Mbyte harmadszintű cache-t tartalmaz és 0,18 mikronos csíkszélességgel gyártják.

Az összes Itanium 2 processzor ugyanolyan foglalatba illeszkedik majd és kompatibilis a jelenleg kapható lapkakészletekkel. Így a szervergyártóknak sokkal alacsonyabb költséget jelent az új chipek bevezetése, illetve a rendszerek megtervezése, vagyis az Itanium 2 processzorok megjelenésük után sokkal hamarabb kerülhetnek piacra.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 04:57

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.