Szerző: Ady Krisztián

2003. február 18. 13:37

Az IBM új megoldásai hatékonyabb vezeték nélküli szolgáltatásokat ígérnek

[Mmd] Az IBM olyan új megoldásokat jelentett be, melyek elősegítik a különböző hálózatokon és eszközökön is működő, vezeték nélküli szolgáltatások hatékonyabb üzembe helyezését és támogatását. A bejelentés az IBM nyílt, szabvány-alapú infrastruktúra létrehozására irányuló törekvésének folytatása, melynek célja a vezeték nélküli infrastruktúra kiépítési költségeinek csökkentése, az új

[Mmd] Az IBM olyan új megoldásokat jelentett be, melyek elősegítik a különböző hálózatokon és eszközökön is működő, vezeték nélküli szolgáltatások hatékonyabb üzembe helyezését és támogatását. A bejelentés az IBM nyílt, szabvány-alapú infrastruktúra létrehozására irányuló törekvésének folytatása, melynek célja a vezeték nélküli infrastruktúra kiépítési költségeinek csökkentése, az új szolgáltatások üzembe helyezésének ösztönzése, valamint a vállalatok és szolgáltatók bevétel-termelésének élénkítése.

Az IBM egy nyílt és korszerű nagyvállalati referencia-architektúra létrehozásával bővíti szoftver- és szolgáltatási portfólióját, a vásárlói integrációs laborok támogatásával. A referencia-architektúra és a hozzá kapcsolódó megoldások segítséget nyújtanak a vállalati ügyfeleknek az információ dinamikus eljuttatásában a különböző jellegű eszközökhöz. Ezzel várhatóan csökken az új, vezeték nélküli alkalmazások üzembe helyezésének költsége, és a mobil felhasználók is részesülhetnek az igény-alapú e-business előnyeiből.

"A szabványosítás mindig is a növekedés legfontosabb hajtóereje volt szinte minden iparágban a tömeges elterjedés küszöbén" -- mondta Ron Adkins, az IBM Pervasive Computing Division igazgatója. "A vezeték nélküli iparág hasonló fejlődési vonalat követ. Ma bejelentett termékeinkkel pontosan ezt a fejlődést kívánjuk megcélozni: céljuk, hogy biztosítsák a vásárlóknak a szabad választási lehetőséget a technológiaszállítók széles skálájából, és a továbbiakban ne legyenek egyetlen cégnek kiszolgáltatva".

Az IBM "pervasive computing" portfólióját kiegészítő, ma bejelentett új, vezeték nélküli megoldások sorában a következők szerepelnek:

Az IBM és a Nokia az IBM Wireless Enterprise Delivery Environment és WebSphere infrastruktúra szoftverekre, valamint a Nokia-terminálok platformjára építkezve olyan szabvány-alapú megoldásokkal áll elő, melyekkel a cégek hatékonyan mobilizálhatják üzleti folyamataikat és amelyek egy sor megbízható, skálázható és biztonságos, nagyvállalati szintű, vezeték nélküli megoldást tesznek lehetővé -- egyebek között e-mail hozzáférést, naptár-szinkronizációt. Ezek a megoldások a 3GSM World Congress rendezvényen kerülnek bemutatásra, a hét folyamán.

A két cég azt is bejelentette, hogy közös megoldásokat szándékozik kifejleszteni és telepíteni egy sor Nokia terminálon, melyek között szerepel majd a Nokia 6800, a Symbian-alapú Nokia 9210i Communicator és a Nokia 7650 is. Az IBM bejelentette továbbá, hogy tervezi a WebSphere Everyplace Access kliens fejlesztését és telepítését a Symbian platformra is.

Megállapodást kötött az IBM a Sony Ericsson céggel végpontok közötti megoldások kialakításáról, fejlett mobil készülékek felhasználásával. Az együttműködés célja, hogy felgyorsítsa a fejlett mobil készülékek üzleti felhasználását biztonságos, megbízható és skálázható megoldásokat kínálva azoknak a vásárlóknak, akik élni szeretnének a vállalati mobilitás előnyeivel és nagyobb hatékonyságot várnak a mobil munkakörnyezetektől, például a külső helyszínre telepített, vagy ott értékesítő munkaerő által használt alkalmazásoktól.

Az IBM bemutat egy Alcatel GPRS, WLAN és ADSL hozzáférési megoldásaira alapozott, végpontok közötti megoldást, mely az IBM WebSphere és Lotus szoftvereken fut és több hálózaton keresztül is biztosítja a mobil alkalmazottak hozzáférését az irodai alkalmazásokhoz noteszgépről vagy PDA-ról, folyamatos és zökkenőmentes szolgáltatás mellett. Ezt a képességet a 3GSM keretében mutatja be az Alcatel pavilonjában.

Az IBM együttműködési megállapodást köt az SPR-rel, melynek célja egy vezeték nélküli e-business megoldás kialakítása a vállalati piac számára az SFR GPRS adatkommunikációs termékei és az IBM WebSphere Everyplace Connection Manager kombinációjával. A megoldás lényege a különböző hálózatok közötti zökkenőmentes barangolás (roaming) biztosítása, melynek során a mobil felhasználók az alkalmazások újraindítása nélkül kapcsolhatnak át a vezetékes hálózat és a GPRS között. Ez a megoldás a vezetékes és vezeték nélküli hálózatokon magas fokú biztonságot, optimális adatáramlást és munkamenet-stabilitást kínál.

Együttműködés az isMobile-lal, az IBM egyik üzleti partnerével, amely a külső helyszíneken tartózkodó mobil alkalmazottak munkájának automatizálását szolgáló, IBM-gyártmányú middleware-ekre és szerverekre épülő alkalmazáscsomagot kínál. Együttműködés jött létre továbbá a Midray céggel is, amely a Debitel egyik vállalata a Swisscom Group-on belül. A Midray mobil szolgáltatásokat nyújt a vállalkozói piac számára egy sor mobil szolgáltató hálózatán keresztül, a Vodafone-t és a T-Mobile-t is beleértve.

Az isMobile Bla Coordinator programcsomag lehetővé teszi, hogy a mobil munkaerőt foglalkoztató cégek fokozzák szolgáltatásaik hatékonyságát és csökkentsék a munkavégzés költségeit. Bár eredetileg a német piacra készült, a Midray szolgáltatásai a tervek szerint más európai országokban is elérhetők lesznek.

Az IBM Lotus Domino Everyplace Access Server és a Lotus Sametime Everyplace rendelkezésre áll a Palm újonnan bejelentett Tungsten W kéziszámítógépéhez. A hordozó hálózat aktiválásával az adatcentrikus Tungsten W készülék a vezeték nélküli e-mail, SMS-levelezés, Internet-böngészés, telefonfunkciók és a GSM/GPRS-hálózatokon elérhető üzleti alkalmazások fejlett kombinációját nyújtja a felhasználóknak.

Hamarosan az IBM WebSphere Everyplace Access is telepíthető lesz mobil-kliensként a Palm kéziszámítógépekre, ami lehetővé teszi majd, hogy a technikát megvásárló cégek kiterjesszék háttérrendszereik, alkalmazásaik és adataik, vagyis vállalati megoldásaik használatát a mobil felhasználókra is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról