Szerző: Bodnár Ádám

2003. február 7. 14:32

A Microsoft bemutatja a Windows Server 2003-hoz kapcsolódó széles körű biztonsági újításokat

[Well] A Microsoft olyan technológiai, programokkal és szolgáltatásokkal kapcsolatos újítások széles körét mutatta be, amelyek célja, hogy a hamarosan kibocsátásra kerülő Windows Server 2003-mal vásárlói számára vállalkozási adatközpont-szintű megbízhatóságot biztosítson.

[Well] A Microsoft olyan technológiai, programokkal és szolgáltatásokkal kapcsolatos újítások széles körét mutatta be, amelyek célja, hogy a hamarosan kibocsátásra kerülő Windows Server 2003-mal vásárlói számára vállalkozási adatközpont-szintű megbízhatóságot biztosítson.

A Windows Server 2003-ban bevezetett műszaki újdonságok -- az új támogató programokkal és szolgáltatásokkal együtt -- garantálják a vásárlók felé, hogy IT-infrastruktúrájuk és kulcsfontosságú alkalmazásaik a napi működés során teljes mértékben megbízhatóak és üzembiztosak legyenek. A Microsoft bemutatja a Datacenter High Availability Program-ot (Adatközponti Nagy Üzembiztonsági Program), a Microsoft Reliability Service-t (Microsoft Megbízhatósági Szolgáltatás), valamint műszaki újítások százait, amelyek a Windows Server 2003-at a vállalat történetének legmegbízhatóbb szerverévé emelik.

A Microsoft belső IT-szervezeteitől beérkezett első jelentések azt mutatják, hogy a Windows Server 2003-mal bevezetett újdonságok eredményeképpen a tervezett és nem tervezett leállások időtartama 50%-kal csökkent. A vállalat az új szerverplatform kibocsátás előtti verzióit már majdnem egy éve futtatja a vállalaton belül, és hagyományosan a saját IT-rendszereit használja vállalati szintű programverziók tesztelésére.

Az IT-szakemberek tudják, hogy az eszközvezérlők az állásidő fő okai között szerepelnek. Az a mód, ahogyan a Windows Server 2003 az eszközvezérlőket kezeli, csak egy példája azon műszaki újításoknak, amelyek a vásárlók számára is érzékelhető módon emelik a megbízhatóság szintjét.

  • A Microsoft által külső partnereivel közösen kifejlesztett Windows Meghajtóprogram Védelem megakadályozza a problematikus vezérlőprogramok telepítését, és a vásárlókat a frissített verzióhoz irányítják.
  • A rendszermag-üzemmód blokkolás a meghajtóprogram szerveren történő telepítésekor mélyreható ellenőrzési lehetőséget biztosít a rendszergazdáknak.
  • A meghajtóprogram visszapörgetés (driver rollback) lehetőséget ad a Windows Server 2003-nak arra, hogy az -- amikor hibás meghajtóprogram befolyásolja a teljesítményt -- a munkaállapotba hamarabb visszakerüljön.
  • A Windows Server 2003 sok olyan új jellemzővel rendelkezik, amelyek a megbízhatóságot növelik. Összességében a vásárlók azt várhatják, hogy csökken a szerver tervezett, illetve terven kívüli állásideje, ami növeli az IT-befektetések üzleti összértékét. További példák:
  • Folyamatizoláció. Az új hibatűrő architektúra elkülöníti az alkalmazásokat egymástól és a szerver rendszermagjától — az elemi feldolgozó működéstől. Nem futnak külső alkalmazások kódjai a rendszermagban, ily módon egy alkalmazás összeomlása nem szakítja meg a webszolgáltatás üzemidejét.
  • Alkalmazási körfolyamat az IIS 6.0-nál. Az alkalmazás új példányai egymás mellett zökkenőmentesen újraindulnak, hogy a memóriaszivárgás és a töredeződés miatti hiba elkerülhető legyen.
  • Hibatűrés és új klaszterezési képesség A Windows Server 2003 klaszter-csomópontokkal kapcsolatos telepítési és ellenőrzési munkának a csökkentésével az új klaszter-konfiguráló segédprogram megkönnyíti a rendszergazdák munkáját.

A Windows Server 2003 Datacenter Edition és a Windows 2000 Datacenter Server vásárlói számára készült Datacenter High Availability Program a 2000 szeptemberében elindított eredeti Datacenter program alapján szerzett legjobb gyakorlatra épít. A Microsoft partnereinek és ügyfeleinek részvételével kifejlesztett új program három továbbfejlesztéssel növeli a megbízhatóságot a Datacenter-t használó ügyfelek számára:

  • Partner OEM-eken keresztül biztosított bevizsgált konfiguráció. Az új Enterprise Quality Program (Vállalati Minőségi Program, EQP) biztosítja, hogy a vásárlóknak történő leszállítás előtt a teljes hardver- és szoftverkonfiguráció előzetes tesztelésen menjen keresztül, ami nagyobb rugalmasságot, megbízhatóságot és gyorsabb értékesítést eredményez.
  • Megnövekedett támogatási központi kínálat. A vásárlóknak lehetőségük nyílik arra, hogy közvetlenül Gold Certified Datacenter Service Provider-től (adatközpont-szolgáltató, DSP) — OEM-ektől, viszonteladóktól, rendszer-integrátoroktól és a Microsoft-tól kapjanak támogatást. Az adatszolgáltatókra vonatkozó követelmények is beépítésre kerültek, hogy a kereskedők mindenhol következetes és kiszámítható támogatást nyújthassanak.
  • Tökéletesebb támogatás a nagyobb üzembiztonsághoz. Proaktív és válaszadásos támogatási szolgáltatások is beépítésre és továbbfejlesztésre kerültek, beleértve az új Microsoft Availability Resolution Queue-t (HARQ) is. A HARQ kibővíti és megerősíti a meglévő Joint Support Queue-t, és globálisan 24x7 támogatást foglal magában.

A Microsoft a Microsoft Reliability Service-re (Microsoft Megbízhatósági Szolgáltatás, MRS) vonatkozó terveit is bejelentette. A Megbízhatósági Szolgáltatás ellenőrzi az ügyfelek adatközpont-szervereitől beérkező adatokat, elemzi ezeket az adatokat, majd ügyfélre szabott megbízhatósági és üzembiztonsági jelentéseket készít. Az MRS lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy ellenőrizzék rendszereiken belül a szoftver- és hardverkomponensek üzembiztonságát, azonosítsák mind a tervezett, mind a nem tervezett leállások okait már a gyökereknél, és megelőző intézkedéseket tegyenek a rendszer üzembiztonsága növelésének az érdekében.

A Windows Server 2003 április 24-én kerül bevezetésre San Franciscóban. A Datacenter High Availability Program a bevezetéssel együtt indul, míg a Microsoft Reliability Service 2003 második felének elejétől áll a vásárlók rendelkezésére.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról