Szerző: Bodnár Ádám

2003. február 7. 10:36

A Dell búcsút vesz a floppymeghajtóktól

A Dell tegnap bejelentette, hogy felső kategóriás asztali számítógépeiben ezentúl nem lesz alapfelszereltség a floppymeghajtó, azt a gyártó csak külön kérésre szereli be a gépekbe. A csúcskategóriás Dimension 8250 konfigurációból már a hónap végén kimarad a 3,5 floppymeghajtó, a többi Dell számítógépből pedig várhatóan az év végére tűnik el -- mondta a vállalat szóvivője.

A Dell tegnap bejelentette, hogy felső kategóriás asztali számítógépeiben ezentúl nem lesz alapfelszereltség a floppymeghajtó, azt a gyártó csak külön kérésre szereli be a gépekbe. A csúcskategóriás Dimension 8250 konfigurációból már a hónap végén kimarad a 3,5" floppymeghajtó, a többi Dell számítógépből pedig várhatóan az év végére tűnik el -- mondta a vállalat szóvivője.

A cég szerint az USB-s memóriakártyák lényegesen könnyebben kezelhetők és nagyobb kapacitásúak, mint a floppylemezek. A 16 Mbyte kapacitású, USB felületű memóriakártya a Dell kínálatában 20 dollárért szerepel. Az egyre olcsóbb CD-RW meghajtók és -lemezek is kiválthatják a floppykat, a Dell csupán 40 dolláros felárat kér a CD-RW meghajtókért és 199 dollárért már DVD-ROM/CD-RW kombó meghajtóval szereli fel gépeit.

Az első 5,25" floppymeghajtót a Shugart Associates dobta piacra 1976-ban az IBM mainframe kategóriás számítógépeihez, később ez lett az asztali konfigurációkban használatos lemezméret is. A 90-es évek elején elterjedt, 3,5 hüvelykes, 1,44 Mbyte kapacitású lemezeket és a hozzájuk tartozó meghajtót a Sony vezette be 1980-ban.

A számítógépgyártók egyre gyorsabb ütemben számolnak le a konfigurációk "ósdi" alkatrészeivel, az Apple gépekben például már évek óta nem található floppymeghajtó. A Gateway októberben jelentette be, hogy számítógépei alapkiépítésben már TFT-LCD kielzővel és CD-RW meghajtóval kerülnek a boltokba és a cég csak egyedi megrendelés esetén szállítja konfigurációit katódsugárcsöves monitorral és CD-ROM meghajtóval.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról