Szerző: Barna József

2003. február 11. 11:19

A Moore-törvény még egy évtizeden át érvényben marad

Gordon Moore
Gordon Moore
[CNET, WSJ] Gordon Moore, az Intel társalapítója tegnap egy szakmai konferencián tartott megnyitó beszédében azt jósolta, hogy a félvezetőipar szédítő fejlődési üteme a gazdasági hullámzásoktól függetlenül még legalább tíz évig fenntartható.

Moore-t nemcsak mint az Intel társalapítóját ismeri a számítástechnikai világ, hanem az általa felállított és róla elnevezett törvényről is. A Moore-törvény -- amely elmondása szerint megfigyelésen alapul és teljesen ad hoc keletkezett -- kimondja, hogy egy chipen található tranzisztorok száma 18 havonta megduplázódik, miközben az áramkör mérete körülbelül a felére csökken.

Az Institute of Electrical and Electronics Engineers Solid-State Circuits Conference rendezvényen tartott beszédében Moore elmondta, hogy a Moore-törvény egy évtizedig még bizonyosan megállja a helyét. Mint hangsúlyozta, noha a félvezetőgyártás egyre összetettebb és drágább lesz, a fejlődés fenntartásához szükséges technológia elérhető. "Még bizonyosan nem értünk az iparág találékonyságának a végére" -- tette hozzá.

A törvény fenntarthatóságát többnyire a fizika törvényeire hivatkozva szokták megkérdőjelezni, azonban a mérnökök a szkeptikusok érveit és a fizika törvényeit rendre megcáfolták. Mint Moore felidézte: korábban úgy gondolták, hogy 1 mikronos csíkszélesség alá képtelenség eljutni a litográfia korlátai miatt, később pedig a 0,25 mikronos technológiát tekintették az elérhető határnak, az iparág azonban ma a 90 nanométeres gyártás bevezetésére készül. Az exponenciális növekedés azonban nem tarthat örökké, tette hozzá.

A veterán szakember elismerte, hogy valójában a Moore-törvényt -- ahogy ma ismerjük -- nem ő fogalmazta meg. 1965-ben megjelent tanulmányában ő azt jósolta, hogy az integrált áramkörökben alkalmazott tranzisztorok száma minden évben megkétszereződik, majd 1975-ben úgy módosította a tételt, hogy minden második évben duplázódik meg. Az Intel egyik akkori vezetője, David House volt az, aki a tétel kapcsán megfogalmazta: a számítógépek teljesítménye 18 havonta megkétszereződik.

Gordon Moore 1968-ban Robert Noyce-szal együtt alapította meg az Intelt, ahol alelnöki tisztséget töltött be. 1975-ben megválasztották elnök-vezérigazgatóvá, 1979-ben pedig az igazgatótanács elnökévé. 1987-ben a vezérigazgatói posztot Andy Grove-nak adta át, de 1997-es nyugdíjba vonulásáig az igazgatótanács elnöke maradt. Jelenleg a vállalat emeritus elnöke.

a címlapról