Szerző: roberto

2001. szeptember 26. 22:17

Angol legenda: interjú a Trolltech elnökével, Eirik Enggel

[KDE News] A KDE-programozók és a KDE iránt érdeklődők számára különösen izgalmas lehet a KDE webhelyén nemrég megjelent interjú. A szöveg még nem teljes, újabb rész vagy részek várhatóak, de már a most olvasható kérdésekből és válaszokból is sok mindent megtudhatunk a norvég Trolltechről, amely a KDE alapjául szolgáló Qt lib fejlesztője.

Qt / Trolltech[KDE News] A KDE-programozók és a KDE iránt érdeklődők számára különösen izgalmas lehet a KDE webhelyén nemrég megjelent interjú. A szöveg még nem teljes, újabb rész vagy részek várhatóak, de már a most olvasható kérdésekből és válaszokból is sok mindent megtudhatunk a norvég Trolltechről, amely a KDE alapjául szolgáló Qt lib fejlesztője.

A Trolltech elnökének, Eirik Engnek a válaszaiból kiderül, hogy a cég a nehéz gazdasági helyzet ellenére többé-kevésbé a terveknek megfelelően növekszik, hogy a bevételeik 50%-át az úgynevezett "Duo Pack"-ek alkotják (Windowsra és Unixra érvényes Qt-fejlesztői licenc).

Az elnök a Qt GPL-es változatáról is beszél, amely nem okozott bevételkiesést a cégnek, sőt... A GPL-es változatot mégsem lett volna célszerű hamarabb kibocsátani (körülbelül egy éve jelent meg az első GPL-es változat), hiszen ezen a liben alapszik a cég bevételeinek jelentős része, és egy ideig tartottak attól, hogy a GPL-es változat túl korai kiadásával megjelenhet egy erősebb konkurens lib, amellyel képtelenek lennének felvenni a versenyt.

Eirik Eng a Trolltechnek az Opera böngészőszoftveren és a Borland Kylixon kívüli nagy üzleteit firtató kérdésre elmondta, hogy több nagy fogásuk is volt, de nem számoltak be ezekről a sajtónak, számos elektronikus tervezési automatizációval foglalkozó vállalat használ Qt-t, de a repüléssel és űrhajózással kapcsolatos iparban vagy az orvosi képfeldolgozásban is elég jól szerepel a lib.

Az interjú teljes szövege a dot.kde.org-on olvasható.

a címlapról

generatív

0

Jön a Meta saját képgenerátora

2023. december 8. 10:30

A Meta szolgáltatásain keresztül nyilvánosan elérhető képeken képezték ki a cég saját generatív MI-jét.