Szerző: Bodnár Ádám

2001. szeptember 28. 16:38

Két album egy lemezen, avagy a Microsoft elképzelései a CD-k másolásvédelméről

A zeneipar teljesen újszerű másolásvédelmet tesztel egyes lemezein. Az eddig ismert eljárások valamilyen digitális megoldás segítségével akadályozták meg, hogy másolat készülhessen a CD-k tartalmából, de a Microsoft által kifejlesztett módszer teljesen más utakon jár.

A zeneipar teljesen újszerű másolásvédelmet tesztel egyes lemezein. Az eddig ismert eljárások valamilyen digitális megoldás segítségével akadályozták meg, hogy másolat készülhessen a CD-k tartalmából, de a Microsoft által kifejlesztett módszer teljesen más utakon jár.

A másolásvédett lemezek joggal váltották ki a vásárlók ellenérzéseit, ugyanis korlátozva érezték jogaikat, például nem tölthették át a számokat hordozható MP3-lejátszójukba.

Az új eljárás lényege, hogy egy adott CD-n a zene kétféle formátumban található meg: egyszer hagyományos, valamiféle másolásvédelemmel ellátott audiosávként, és egyszer pedig Windows Media formátumban, amelyek átmásolhatók a PC-re, és bizonyos megkötésekkel ott lejátszhatók vagy hordozható MP3-játszóba tölthetők. A WMA formátum ugyanis lehetőséget ad ilyen kitételekre.

A nagy kiadók már ebben az évben megjelentetnek olyan lemezeket, amelyek a Microsoft által elképzelt védelmi technológiát aknázzák ki, de természetesen csak tesztjelleggel és korlátozott példányszámban.

A legnagyobb kérdés, hogy hogyan reagálnak majd a fogyasztók, akik nincsenek hozzászokva az ilyen megkötésekhez. Egyes kiadók elismerik, hogy ez stratégia csak átmenetileg alkalmazható. A védett CD-kre tett videoklipek vagy bónusz zeneszámok ugyan enyhíthetik a vásárlók esetleges ellenérzéseit, de hosszú távon mindenképp át kell térni egy biztonságosabb médiumra, mint amilyen a DVD audio vagy a DataPlay.

Ami igaz, az igaz: a jelenleg piacon levő szórakoztatóelektronikai adathordozók közül egyedül a CD-k nem rendelkeznek másolásvédelemmel, míg például a videokazetták esetében a Macrovision védelme már 15 éve létezik.

"A CD-k másolásvédelme valójában nem más, mint a lékek betömködése" -- mondta egy lemeztársaság magát megnevezni nem kívánó képviselője. "Nem hiszem, hogy eleget tudunk arról, hogy reagálnak majd a vásárlók."

Már eddig is jelentek meg különféle eljárásokkal védett CD-k a piacon. Egyesekről csak nem lehetett másolatot készíteni, de olyan eset is előfordult, hogy a számítógépes CD-ROM egyszerűen nem játszotta le a lemezt. Egy kis kiadót még be is pereltek, azt állítva, hogy a lemeztársaság nem tájékoztatta a vásárlókat, hogy az illető CD nem másolható.

Az utóbbi hónapokban az interneten egyre szaporodnak az ilyen másolásvédelmek feltörését taglaló internetes publikációk, tiltakozások és bojkottra felszólító oldalak. "Jogom van ahhoz, hogy személyes használatra lemásoljam a CD-t, és ne vegyek másolásvédett lemezeket" -- mondta egy zenerajongó. "Ha Hollywood találta volna fel a WC-t, ötször ennyibe kerülne, és minden lehúzásért fizetni kellene."

A vásárlóknak így valószínűleg nem marad más, mint dönteni: megveszik az adott lemezt vagy sem. Az amerikai törvények ugyan engedélyezik a zenék másolását saját célra, de semmilyen jogszabály nem kötelezi a kiadókat, hogy lehetővé tegyék ezt.

A Microsoft óriási erőfeszíteseket tett a Windows Media formátum és a hozzá kapcsolódó biztonsági megoldások elterjeszte érdekében, de egyelőre kevés sikerrel. Az interneten található anyagok nagyrésze ugyanis MP3 formátumú, ami természetesen nem tartalmaz semmiféle szerzői jogi korlátozást vagy védelmet.

Azonban ez a helyzet gyökeresen megváltozhat, ha minden CD-n ott lesz a WMA formátumú anyag.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról