:

Szerző: Tessier

2001. szeptember 23. 16:14

Limitált turbó

Az MSI legszínesebb alaplapja vendégeskedett nálunk az elmúlt hetekben. A tesztet elolvasva ti is megállapíthatjátok, hogy még mindig igaz a régi mondás: nem a külcsín a lényeg, hanem a belbecs. Továbbá az is leszűrhető, hogy nem csak a chipset, hanem az alaplap (BIOS) maga is nagyban befolyásolja a teljesítményt. És a márkanév sem garantál semmit...

A KT133A VIA chipset megjelenése óta egyre nehezebb választanunk a különböző gyártók termékei közül. Sok cég a teljesen megszokott technikai paraméterek mellett újabban a szemünkön keresztül próbál meg pénztárcánkig jutni: ha akarjuk, alaplapunk igen változatos színekben pompázhat, vagy akár mintás is lehet. Hogy ennek egy zárt házban mi az értelme, arra nekem még nem sikerült rájönnöm, de ez itt most nem lényeges.

A lényeg ugyanis a jelen teszt főszereplője, az MSI K7T Turbo-R Limited alaplapja.

Az első benyomásunk -- a dobozt meglátva -- igencsak pozitív: ilyen szép, igényes csomagolást hardvertől nem nagyon látni. Szerencsére beljebb sem kell csalatkoznunk: a csillogó-villogó kézikönyvet öröm kézbe venni, és ráadásul a benne leírtak is megfelelőek (bár a tartalom az ASUS szintjét még nem éri el).

Némi izgatott bontogatás után maga az alaplap is teljes -- piros -- pompájában tárul elénk, igen kellemes emlékeket idézve az GUS-rajongókban.

Persze nagyon azért nem kell ettől elámulni, és rögtön a boltba rohanni, hiszen ez a vizuális extra más gyártóknál is megtalálható (az egyéb, különböző színű bővítőkártyákról már nem is szólva), és a lényeg továbbra is a teljesítmény és a megbízhatóság.

Azonban mielőtt bekapcsolnánk új szerzeményünket, nézzük meg mit is várhatunk tőle:

Foglalat Socket A
Támogatott processzorok AMD Duron, Athlon
Chipset VIA KT133A + 686B
Memória 3 db foglalat SDR RAM-nak
Szorzóállítás BIOS-ból
Feszültség BIOS-ból, max. 1,85 V core és 3,4 V I/O
FSB 100/133 MHz váltás jumperrel, 100-133 és 133-199 között MHZ-enként BIOS-ból
PCI/AGP/ISA/CNR 6/1/0/1
Egyéb Integrált AC'97 hang

Mint látható, igen tuningbarát lappal állunk szemben, kár hogy a 100/133 MHz közötti váltást jumperrel oldották meg.

A nálam vendégeskedő példányon plusz IDE vezérlő sem volt (létezik ilyen, egy Promise chipet tartalmaz), de az MSI-nél megszokott USB-s PC2PC összekötőkábelt itt is megtaláljuk (ezzel két számítógépet tudunk egymáshoz csatlakoztatni USB-n keresztül). A megszokott 4 USB port ugyancsak helyet kapott az egyébként igényesen kivitelezett lapon. Kisebb negatívumként könyveltem el a ventilátor-csatlakozók nem túl nagy számát (bár az igaz, hogy a durvább FOP típusokat nem célszerű az alaplapra kötni kissé magas áramfelvételük miatt).

Bootolási problémákkor nagyon jól jöhet a portok közelébe szerelt LED-sor, mely piros és zöld színkombinációkkal követi végig az említett folyamatot, így a gép esetleges lefagyásakor az éppen végrehajtott lépés azonosítható. Követendő példa más gyártóknak.

[oldal:A tesztkörnyezet]

A konkrét teszt mezejére lépve íme a tesztkonfiguráció(k), és a teszthez használt szoftverek:

Hardver

Alaplap

MSI K7T Turbo-R Limited

ABIT KT7A Raid

Processzor AMD Thunderbird 1 GHz (7,5x133)
RAM 256 Mbyte CAS2 @133 MHz
Videokártya Videologic Vivid!XS driver v. 8.162
Hangkártya SB Live! Value
Ethernet kártya Realtek 8029

Szoftverek

Op. rendszer Windows ME, DirectX 8.0
Quake3: Arena 1.17, alacsony minőség részletes geometriával, legalacsonyabb textúrafelbontással
MDK2 T&L, bilinear, max. textúrák
Dronez General High Quality
Serious Sam Kyro High Quality
Aquamark 24 Mbyte textúra
Dagoth Moor Zoological Gardens alapbeállítás
Evolva Standard Benchmark
F1 Racing Championship Environment Mapping kivétleével minden bekapcsolva, 32 bites tömörített textúrák
Mercedes Benz Truck Racing (MBTR) minden bekapcsolva, kivéve az anisotropic filtering és a 24 bites textúrák
Z: Steel Soldiers minden bekapcsolva

[oldal:Elméleti tesztek - Sandra 2001]

No, de térjünk rá a már megfogalmazott lényegre, azaz nézzük, teljesítmény szempontjából mit nyújt az MSI extra megoldása, elsőként a Sandra néhány elméleti tesztjével.

Ugyan előzetes megfontolások szerint a SiSoft tesztprogram által mért CPU-sebességet az alaplap nem nagyon befolyásolja, hiszen az itt végrehajtott utasítások és adatok elférnek a CPU cache-ében, de azért támasszuk ezt alá mérési erdményekkel is:

Ezek az eredmények nyilvánvalóan bizonyítják az előbb elmondottakat, a kis különbségek a mérési hiba kategóriába sorolhatók.

Sokkal inkább függ a chipset típusától -- bár jelen tesztben mindkét alaplapon ugyanazt a modellt találjuk --, az alaplaptól és a BIOS-beállításoktól az elérhető memóriasávszélesség, nézzük ezt, ugyancsak a Sandrával mérve (mindkét alaplap optimális beállításokkal futott, az MSI 2.7 és az MSI 2.9 a megfelelő verziószámú BIOS-t jelölik):

Bevallom, ilyen nagy különbségre nem számítottam, az MSI alaplapja nagyon leszerepelt itt. Jól látható, hogy a legújabb BIOS meglehetősen sokat javít az alaplap teljesítményén, így a frissítés kötelező.

Nézzük meg egy picit részletesebben, hogy mitől is lehetnek ezek a különbségek!

[oldal:Memóriasávszélesség - részletek]

A BIOS hiányosságaiból adódóan vizsgálatunk kissé nehézkes, ugyanis a chipset regisztereinek bitjeit kell átállítgatni, amihez a Wpcredit nevű programot használtam. A memóriasávszélesség-teszteket az alábbi beállításokkal végeztem el (a diagramokon a megfelelő számok jelölik az egyes beállításokat):

  1. CAS2, bank interleaving kikapcsolva
  2. CAS2, 2 way interleaving
  3. CAS2, 4 way interleaving
Az ABIT lap esetén a lassú időzítés 8/10 ns beállítást, míg az optimális a Turbót takarja. Az MSI lapnál nem állítottam át semmit, ezek tehát a BIOS alapidőzítései.

Nézzük először a CPU-val mért eredményeket (továbbra is a Sandra2001-et használva):

Mint látható az ABIT lap még leglassabb időzítéssel is gyorsabb egy kicsit, de igazán nagy előnyre "Turbo" módba kapcsolva tesz szert.

Az FPU tesztek eredményei:

A kép igen hasonló, mint az előző esetben.

A Wpcredit programmal végzett kézi optimalizációval az MSI lapból is kicsikarható némi sebességtöbblet, de az ABIT eredményét nem tudja megközelíteni (persze előfordulhat, hogy nem sikerült tökéletesen a kézi optimalizálás): a stabilitás megőrzésével 509/570-es (CPU/FPU) eredményt sikerült elérnem.

Konklúzióként azt mondanám, hogy az MSI alaplap tud közel olyan gyors lenni, mint az ABIT terméke (sőt, előfordulhat hogy további regiszterek állítgatásával még gyorsítható), de az optimalizációhoz nem kapunk túl sok támogatást, a dobozból kivéve a lapot az csak az előző oldalon látható eredményeket produkálja. Ezt az MSI a BIOS további kibővítésével orvosolhatja, addig bizony az ABIT lap gyorsabb. Ami viszont nagyon fontos: ne mulasszuk el a BIOS frissítését és a Bank Interleaving bekapcsolását.

A játékteszteket a 2.9-es BIOS mellett, optimális beállításokkal végeztem.

[oldal:Játéktesztek]

A kevésbé fényes memória eredmények után igencsak kíváncsian vártam, hogy ez a különbség mennyiben befolyásolja a valós alkalmazásokban, jelen esetben játékokban elért teljesítményt. Először nézzünk néhány Direct3D-s alkalmazást! A használt beállítások egy előző táblázatban megtalálhatók, a felbontás pedig 640x480x16.

A lassú memóriasebesség megtette hatását, a KT7A minden tesztben maga mögé utasítja a K7T-t, néhol elenyésző, máshol viszont szembetűnő különbséggel.

Azonban mielőtt végleges véleményt alkotnánk, nézzünk meg néhány OpenGL-t használó szoftvert is:

A különbség itt ugyanolyan szembeötlő, az MSI terméke képtelen megszorítani az ABIT produktumot, és ez mindenképpen figyelemre méltó, a világ harmadik legnagyobb alaplapgyártójától egy picit többet várnék.

[oldal:Konklúzió]

Nehéz az eddig leírtakhoz zárásként bármit is hozzátenni, a fenti számok magukért beszélnek.

Úgy gondolom, a stabilitás nem elegendő pozitívum -- hiszen nem is az, hanem alapkövetelmény -- a picit gyengébb teljesítmény ellensúlyozására, és ezt a hátrányt -- véleményem szerint legalábbis -- a külcsín sem képes feledtetni.

Nagy előny lehetne a magas FSB-k megfelelően stabil támogatása, de egyrészt itt sem igazán tapasztaltam kiemelkedőt (bár azért a 150 MHz nem rossz, de ezt más modellek is elérik), másrészt elég kevés olyan memóriamodullal találkoztam, amelyek képesek elviselni ezt az órajelet CAS2 beállítás mellett (e nélkül pedig a teljesítmény is visszaesik).

Végső véleményem nem lehet más: akinek a sebesség a lényeg, az ne válassza tesztalanyomat, csak az fektesse pénzét ebbe a termékbe, aki nem tud ellenálni a piros színnek vagy a limitált MSI szériának, és megelégszik a némileg alacsonyabb teljesítménnyel.

Szólj hozzá a fórumban!

A tesztelt MSI-lapot a Kelly Tech bocsátotta rendelkezésünkre, amiért ezúton is szeretnék köszönetet mondani.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 09:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.