:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. augusztus 1. 09:47

Jelentősen emelkedik a DVD-írók népszerűsége, az árak meredeken csökkennek

[CNET] A DVD-íróval ellátott notebookok és asztali gépek kiskereskedelmi eladásai 2003 első felében 550 százalékkal emelkedtek a tavalyi év azonos időszakához képest -- derül ki az NPD Group által készített felmérésből.

[CNET] A DVD-íróval ellátott notebookok és asztali gépek kiskereskedelmi eladásai 2003 első felében 550 százalékkal emelkedtek a tavalyi év azonos időszakához képest -- derül ki az NPD Group által készített felmérésből.

A piackutató cég szerint az Egyesült Államokban az év első hat hónapjában összesen 209 ezer olyan számítógépet értékesítettek, amelyben beépített DVD-író meghajtó volt, míg a tavalyi első félévben mindössze 32 ezret. Ugyanezen idő alatt a DVD-íróval ellátott otthoni szórakoztatóelektronikai berendezések eladásai 316 százalékkal 58 ezer darabra emelkedett.

Tom Edwards, az NPD elemzője szerint a DVD-íróval ellátott számítógépek eladásai azért emelkednek ilyen meredeken, mert a csúcskategóriás asztali gépekben és notebookokban ma már szinte kivétel nélkül megtalálható a DVD-író. Ahogy a meghajtók ára csökken, az egyre olcsóbb konfigurációkban is elterjednek a DVD-írók, ami az eladások további meredek emelkedéséhez vezet -- véli Edwards.

Az árak csökkenése magyarázza a DVD-íróval felszerelt szórakoztatóelekrtonikai készülékek iránti kereslet emelkedését is. 2001 első felében az ilyen berendezések átlagos eladási ára 2300 dollár volt, 2002 első félévében 936 dollár, az idei év első hat hónapjában azonban már csak 568 dollár -- állítja az NPD.

Edwards szerint a DVD-íróval felszerelt szórakoztatóelektronikai készülékek egyre népszerűbbek lesznek, ugyanis egyre több felhasználó fog rájönni arra, hogy ezek a berendezések nem csak filmek rögzítésére alkalmasak, hanem például digitális fotók megtekintésére és tárolására is. "A készülékek nem feltétlenül rétegigényt elégítenek ki" -- mondta Edwards. "Sokmindent lehet tárolni rajtuk."

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 15:30

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.