:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. augusztus 11. 14:00

Sanghaj lesz a Siemens második UMTS-gyártóbázisa

A Siemens Mobile 30 millió dolláros beruházással kibővíti éppen tíz éve alapított kínai vegyesvállalata, a Shanghai Siemens Mobile Communication (SSMC) gyártóbázisát, és ezzel kiterjeszti eddig németországi (Durach) UMTS gyártókapacitásait.

A Siemens Mobile 30 millió dolláros beruházással kibővíti éppen tíz éve alapított kínai vegyesvállalata, a Shanghai Siemens Mobile Communication (SSMC) gyártóbázisát, és ezzel kiterjeszti eddig németországi (Durach) UMTS gyártókapacitásait.

Az SSMC, amelynek évről-évre megduplázódó forgalma 2002-ben elérte az 1,2 milliárd eurót, nem csak gyártóbázis (évente 14 millió mobilkészüléket gyártanak itt egyebek mellett), hanem fejlesztőközpont is: tíz év alatt 50 főről 2600-ra növekedett létszámából 350 főnyi fejlesztőgárda dolgozik a jövő mobiltelefon-technológiáján.

A Siemens Mobile Kínában egyedülálló helyzetet élvez, amennyiben egyszerre támaszkodhat az európai UMTS-hálózatokban szerzett tapasztalatára és mobiltelefóniára vonatkozó kínai követelmények jó ismeretére, amelyet két helyi hálózat-üzemeltetőhöz (China Mobile, China Unicom) fűződő sokéves kapcsolatainak is köszönhet. A cég legutóbb összesen 145 millió dollár értékű megrendelést kapott e két partnerétől GSM hálózataik bővítésére -- a teljesítés 2003 végéig aktuális.

Kína 234 millió előfizetővel a világ legnagyobb mobilpiaca, amelyen a 3G terén a Siemens Mobile vezető szerepre tör. Ennek érdekében a vállalat ottani partnereivel együttműködésben az UMTS szabványokhoz tarozó kínai 3G-szabványt, a TD-SCDMA-t (Time Division Synchronous Code Division Multiple Access) is fejleszti.

A TD-SCDMA szabvány támogatói szerint a technológia sokkal hatékonyabban használja ki a rendelkezésre álló sávszélességet, mint a riválisok, ezért sokkal inkább megfelel a zsúfolt kínai városok igényeinek. Ráadásul szakértők szerint a TD-SCDMA telepítése legalább 20 százalékkal olcsóbb, és nagyobb sávszélességet biztosít, mint a WCDMA, vagy a CDMA2000. Európa mellett Japán szintén a WCDMA elkötelezettje, ezzel szemben az Egyesült Államokban jelenleg a CDMA2000 szabvány áll "nyerésre".

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 06:05

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.