Szerző: Barna József

2003. augusztus 15. 09:29

A várakozásoknak megfelelő eredményről számolt be a Dell

Michael Dell
Michael Dell
[WSJ] A Dell tegnap hozta nyilvánosságra második pénzügyi negyedéves eredményeit. A világ legnagyobb PC-gyártó vállalatának forgalma éves szinten 24 százalékkal növekedett, elsősorban a kisvállalatoknak és otthoni felhasználóknak szánt számítógépek erős eladásainak köszönhetően. Az eredmények megfeleltek az elemzők várakozásainak.

Az augusztus 1-jén véget ért második pénzügyi negyedévben a Dell 9,78 milliárd dolláros árbevételt ért el, míg egy évvel korábban forgalma 8,46 milliárd dollár volt. A nettó nyereség 621 millió dollárra, részvényenként 24 centre rúgott, szemben a tavalyi év bázisidőszakának 501 millió dolláros, részvényenként 19 centes profitjával. A Thomson First Call által megkérdezett elemzők 9,76 milliárd dolláros forgalom mellett részvényenként 24 centes profitot vártak.

Michael Dell elnök-vezérigazgató elmondta, hogy a csökkenő árakra elsősorban a kisvállalkozások és az otthoni felhasználók reagáltak gyorsan, e szegmenseknek köszönhető az árbevétel növekedése. A nagyvállalati szektorban azonban továbbra sem láthatóak a kereslet növekedésének jelei. "Nemigen voltak olyan tényezők, amelyek a nagyvállalatokat büdzséik módosítására bírhatták volna" -- tette hozzá.

A negyedév során a vállalat 27 százalékkal több számítógépet adott el, mint egy évvel korábban. Az asztali számítógépek forgalma 25 százalékkal, a szervereké 27 százalékkal, míg a noteszgépeké 37 százalékkal emelkedett. Az IDC piackutató vállalat adati szerint a Dell a második naptári negyedévben összesen 28,9 százalékkal növelte darabszám szerinti forgalmát, ami 17,8 százalékos piaci részesedést jelent.

A jelenlegi, harmadik pénzügyi negyedévre a Dell 10,5 milliárd dolláros árbevétel mellett 26 centes részvényenkénti nyereséget vár. A Thomson First Call által megkérdezett elemzők szintén 26 centes részvényenkénti profitot prognosztizálnak.

A Dell tegnap tőzsdezárás után hozta nyilvánosságra eredményeit. Részvényeinek árfolyama a rendes kereskedésben 0,26 százalékkal 31,39 dollárra emelkedett, majd a Keleti-partot sújtó áramkimaradás miatt lerövidített tőzsdezárás utáni kereskedésben 30,76 dollárra csökkent.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról