Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Vezetékes-mobil tarifák: rendet vág a hatóság

Rátonyi Gábor Tamás, 2003. augusztus 01. 17:07
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Alaposan megbolygatta a közelmúltban két hatóság is a mobil- és a vezetékes szolgáltatók közti szerződtetéseket: míg a Hírközlési Döntőbizottság előírta a Westel végződtetési díjait, a Gazdasági Versenyhivatal komoly bírságot rótt ki korábbi szerződéseik miatt két mobilszolgáltatóra is.

Alaposan megbolygatta a közelmúltban két hatóság is a mobil- és a vezetékes szolgáltatók közti szerződtetéseket: míg a Hírközlési Felügyelet előírta a Westel végződtetési díjait, a Gazdasági Versenyhivatal komoly bírságot rótt ki korábbi szerződéseik miatt két mobilszolgáltatóra is.

40,50 és 22,50 forintban határozta meg a vezetékes hálózatból a Westel felé irányuló hívások végződtetési díjait július 7-i határozatában a Hírközlési Felügyelet (Híf). Ez a díj csak két szolgáltató viszonyában releváns, a fogyasztó ugyanis ennél biztosan többet fizet. Ha például egy hungaroteles állomásról valaki felhívja westeles ismerősét, a Hungarotel egy percnyi beszélgetés után az alábbi táblázatban szereplő összeget fizeti a Westelnek végződtetési díj gyanánt, és a szintén alant látható hívásdíjat számlázza ki a hívást kezdeményező saját előfizetőjének.


csúcsidőben
csúcsidőn kívül
végződtetés
hívás díj
végződtetés
hívás díj
Pannon GSM
48,15 Ft
78,75 Ft
23,15 Ft
47,50 Ft
Vodafone
46,15 Ft
76,25 Ft
30,15 Ft
56,25 Ft
Westel*
40,50 Ft
75,00 Ft
22,50 Ft
50,00 Ft

* a Westel esetében a HDb által megállapított új végződtetési díjak és a jelenleg érvényes fogyasztói tarifák szerepelnek

Az alap díjcsomaggal rendelkező vezetékes előfizetők csúcsidőben legolcsóbban eddig is a a Westel ügyfeleit hívhatták, és a végződtetési díjak csökkentését követő tarifaváltozás várhatóan a csúcsidőn kívüli időszakban is a legolcsóbbá teszi majd a szolgáltató felhívását.

A Westel közleménye szerint a HDB döntésének megfelelően szeptember 1-től 6-8 százalékkal is csökkenhet a vezetékes hálózatból indított és a mobilszolgáltatónál végződő hívások fogyasztói ára. A HDb döntés egyébként az összekapcsolási díjakat ennél valamivel erőteljesebben nyesegette meg: mind a csúcsidős, mind az azon kívüli időszakra vonatkozó összekapcsolási díjakból 10-10 százalékot vont el.

Ami jó azonban az előfizetőknek, nem tölti el örömmel a szolgáltatót: mint a Westel korábbi sajtóközleménye rámutat: a végződtetési díjak csökkentésére vonatkozó verdikt csak a piac egyetlen szereplőjére vonatkozik, így a többi mobilszolgáltató versenyelőnyhöz juthat. A Pannon GSM ugyanakkor épp ellentétes tartalmú közleményt adott ki, melyben üdvözölte a HDb döntését és Drozdy Győző, a Pannon GSM vezérigazgató-helyettesének szavait idézve előrejelzi egy későbbi, PGSM-es tarifacsökkenés lehetőségét is.

A Hírközlési Döntőbizottság nem is olyan régen két mobilszolgáltatót: a Pannon GSM-et és a Westel 900-at jelentős piaci erőt képviselő szolgáltatóvá nyilvánította. Ennek az azóta megszületett jogi háttérszabályozás szempontjából van jelentősége: az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 10/2003-as rendelete egész részletesen foglalkozik a jelentős piaci erejű szolgáltatók díjcsomagjainak kialakítására vonatkozó kötelezettségekkel. Igaz, értelemszerűen összegek nem szerepelnek a rendeletben, ám a díjak kialakítására vonatkozó ukázok igen: ezek szerint a vezetékes-mobil viszonylatra érvényes árképzés során a szolgáltatóknak olyan kötelezettségeik vannak, melyek legkésőbb idén őszre csökkenő tarifákat eredményezhetnek.

Az is igaz persze, hogy a Pannon a HDb döntésének felülvizsgálatát kezdeményezte. Az egyelőre a Legfelsőbb Bíróság (LB) bíráinak döntésére váró beadvány a "jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltató" kitétel törlését kéri a Pannon neve mellől. Míg a Hírközlési Döntőbizottság korábban a piac legalább 25 százalékát birtokló szolgáltatók esetében írta le a sorsdöntő jelzőt, a Pannon jelezte: ezt a minősítést az uniós piac szabályozásakor csak a vezetékes és a mobil telefonhálózati érdekeltséggel egyaránt rendelkező cégcsoportokra mondták ki. A Matáv érdekeltségű Westelre márpedig ez a definíció kétségkívül ráillik, ám a Pannonra már nem.

Ha a LB elutasítja a Pannon felülvizsgálati kérelmét, a vezetékes-mobil díjak "hivatalból" csökkenhetnek a PGSM-nél is. Ha a bírák elfogadják a Pannon érvelését, még mindig érvényesülhet Drozdy Győző jóslata és a piaci változásokra reagálva csökkenhetnek a hívásdíjak. Hogy az olcsóbbodási előrejelzés kapcsán mikorra lesz tényleges árváltozás, egyelőre talány, ám ha a Westel felé irányuló hívások összekapcsolási és hívásdíjai valóban mérséklődnek, úgy idén ősszel számítani lehet egy általános tarifacsökkenésre.

A cikk több oldalból áll:
Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.