:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. augusztus 13. 15:49

Jelentős veszteséggel zárta második negyedévét a Hynix

A koreai Hynix Semiconductor jelentős veszteséggel zárta második pénzügyi negyedévét. A vállalat legfontosabb termékei, a DRAM chipek iránt igen gyatra volt a kereslet és az árak is rendkívül alacsonyak voltak -- közölte a cég.

A koreai Hynix Semiconductor jelentős veszteséggel zárta második pénzügyi negyedévét. A vállalat legfontosabb termékei, a DRAM chipek iránt igen gyatra volt a kereslet és az árak is rendkívül alacsonyak voltak -- közölte a cég.

A Hynix a második pénzügyi negyedévben 778 milliárd koreai won (660 millió dollár) forgalom mellett 530 milliárd won (450 millió dollár) nettó veszteséget könyvelt el. Az első negyedévben a vállalat 682 milliárd won (578 millió dollár) bevételt és 1,05 billió won (890 millió dollár) veszteséget ért el.

"A DRAM chipek iránti kereslet a második negyedévben az iraki háború és a SARS hatásai miatt gyengén alakultak" -- közölte a Hynix. A koreai vállalat szerint azonban hamarosan erősödni fognak a vállalatok IT-kiadásai és az iskolakezdési szezonban a fogyasztói PC-piac is fellendül, ami a memóriák iránti kereslet növekedéséhez vezet.

A cég forgalma az első negyedévhez képest 14 százalékkal emelkedett, ugyanis a leszállított DRAM chipek száma 20 százalékkal nőtt, azonban a nyomott árak visszafogták a forgalom további növekedését. A Hynix forgalmának 82 százalékát adják a DRAM chipek, a SRAM és flash memóriák 4 százalékot tesznek ki, a logikai és egyéb áramkörök pedig 18 százalékot.

Tegnap az uniós tagországok kormányai jóváhagyták a Hynix Semiconductor termékeit sújtó 34,8 importvám bevezetését. Az Európai Bizottság megállapította, hogy a dél-koreai kormány és az állami tulajdonban lévő hitelező bankok Hynixnak nyújtott támogatása révén veszteség érte az európai félvezetőipart. A határozat szerint a támogatások illegális állami segélynek minősíthetők, amelyek lehetővé tették a vállalat számára, hogy a gyártási költségeknél olcsóbban forgalmazza memóriachipjeit.

Az Egyesült Államok nemrégiben hasonló vizsgálatot követően 44,71 százalékos importvámmal sújtotta a Hynixot. A dél-koreai kormány a Világkereskedelmi Szervezetnél (World Trade Organisation) támadja meg az egyesült államokbeli és a most szentesített európai döntést.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 21:32

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.