Szerző: Bodnár Ádám

2003. augusztus 13. 09:47

Veszteséggel zárta harmadik pénzügyi negyedévét az Applied Materials

Ismét veszteséges negyedévet zárt a félvezetőgyártásban használatos berendezések legnagyobb gyártója, az Applied Materials. A vállalat közölte, hogy a chipgyártók továbbra sem bővítik vagy fejlesztik üzemeiket.

Ismét veszteséges negyedévet zárt a félvezetőgyártásban használatos berendezések legnagyobb gyártója, az Applied Materials. A vállalat közölte, hogy a chipgyártók továbbra sem bővítik vagy fejlesztik üzemeiket.

A július 27-én véget ért harmadik pénzügyi negyedévben az Applied Materials vesztesége 37 millió dollár, azaz részvényenként 2 cent volt. Egy évvel korábban a vállalat 115 millió dollár, azaz részvényenként 7 cent veszteséget könyvelt el. A forgalom a tavalyi harmadik negyedévben elkönyvelt 1,46 milliárd dollárról 1,09 milliárd dollárra esett vissza.

Az átszervezésekkel és elbocsátásokkal kapcsolatos egyszeri költségek figyelmen kívül hagyásával az Applied Materials 78 millió dollár, azaz részvnyenként 5 cent pro forma nyereséget ért el. A Reuters Research által megkérdezett elemzők ilyen alapon részvényenként átlagosan 4 cent nyereségre számítottak.

Az Applied Materials bejelentette, hogy a harmadik negyedévben az új berendezésekre vonatkozó megrendelések értéke a tavalyi év azonos időszakához képest 41 százalékkal 1,05 milliárd dollárra esett vissza, azonban még így is felülmúlta a vállalat saját várakozásait és 9 százalékkal magasabb volt a második negyedéves szintnél.

A vállalat negyedéves forgalma mintegy 3 évvel ezelőtt, a számítástecnikai és elektronikai robbanás idején 2,92 milliárd dolláros rekordszintet ért el. Azóta azonban a kedvezőtlen gazdasági helyzet miatt a félvezetőipari berendezések iránti kereslet jelentősen csökkent, ezért az Applied Materialsnál jelenetős költségoptimalizálások történnek és a vállalat számos alkalmazottjától vált meg.

A chipgyártó berendezések globális forgalma 2000 óta 60 százalékkal csökkent és az idén várhatóan mindössze 4 százalékkal 20,5 milliárd dollárra nő.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról