Szerző: Bodnár Ádám

2003. augusztus 20. 11:45

A HP negyedéves eredményei elmaradtak a várakozásoktól

Carly Fiorina
Carly Fiorina
A HP tegnap este, a tőzsde zárása után hozta nyilvánosságra július 31-én lezárult harmadik pénzügyi negyedévének eredményeit. A vállalat 17,35 milliárd dolláros értékesítési árbevételről számolt be, ami 5 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi 16,54 milliárd dolláros értéknél, ám a szezonális ingadozások miatt 4 százalékkal elmarad a második negyedév eredményétől. A First Call által megkérdezett elemzők átlagosan 17,46 milliárd dolláros forgalomra számítottak.

A HP üzemi eredménye 858 millió dollárt tett ki -- 61 százalékkal többet, mint az elmúlt év harmadik negyedévében, és 25 százalékkal kevesebbet, mint az előző negyedévben. A nem GAAP szerinti üzemi eredmény az árbevétel 4,9 százalékának felel meg -- az egy évvel korábbi érték 3,2 százalék, az előző három hónapra vonatkozó pedig 6,4 százalék volt.

A HP részvényenkénti nyeresége 23 cent volt, a tavalyi év azonos időszakában 14, az előző negyedévben pedig 29 centet tett ki. Az elemzők részvényenként 26 centes eredményt jeleztek előre. A GAAP (általánosan elfogadott számviteli elvek) szerint számított üzemi eredmény 301 millió dollár volt a harmadik negyedévben, ami az árbevétel 1,7 százalékának felel meg. 2002 harmadik negyedévében a társaság az árbevétel 15 százalékával egyenértékű veszteséget, az előző három hónapban pedig az árbevétel 3,6 százalékának megfelelő nyereséget termelt. A GAAP szerinti részvényenkénti eredmény 10 centet tett ki.

"A harmadik negyedév mindig nehéz időszak, de még ezt figyelembe véve is jobban kellett volna teljesítenünk" -- állapította meg Carly Fiorina, a HP elnök-vezérigazgató asszonya. "Ennek ellenére meg vagyunk győződve stratégiánk és intézkedéseink helyességéről. Várakozásaink szerint sikeresen, valamennyi divíziónkban nyereséggel zárjuk majd az év utolsó három hónapját."

A PC-ket és tenyérgépeket gyártó Personal Systems Group, illetve a nagyvállalati rendszereket forgalmazó divízió különösen gyengén teljesített. A Personal Systems Group vesztesége 56 millió dollár volt, az Enterprise Systems Group pedig 70 millió dolláros veszteséget volt kénytelen elkönyvelni. A PC-s részleg gyenge teljesítménye a HP túl agresszív árstratégiájának volt a következménye, a nagyvállalati divízió pedig a középkategóriás UNIX-szerverek forgalomcsökkenése miatt ért el a várakozásoknál rosszabb eredményt.

"A Personal Systems Groupnál továbbra is az asztali gépek értékesítése jelenti a legnagyobb kihívást. Különösen igaz ez az Egyesült Államokra nézve, ahol a szezonalitás miatt visszaeső forgalom, és bizonyos esetekben saját, túl agresszív árpolitikánk is negatívan befolyásolta a bruttó nyereséghányadot. Máris végrehajtottuk a szükséges árkiigazításokat, és a következő negyedévben ismét nyereségessé tesszük ezt a területet" -- mondta Fiorina.

"A középkategóriás és az alapszintű UNIX-kiszolgálók piacán gyengén teljesítettünk, és a HP európai és japán eredményére is ez volt a jellemző az Enterprise Systems Group divízióban" -- mondta Fiorina. "Erős negyedévet zártunk a Superdome-szerver értékesítése terén. Kapcsolódó árbevételünk 64 százalékkal haladta meg az előző év megfelelő időszakának szintjét. Az ipari szabványos szerverek darabszám szerint forgalma 16 százalékkal nőtt az elmúlt 12 hónapban. Az Egyesült Államokban rekord-negyedévet zártunk, és világszinten is ez volt az eddigi legsikeresebb három hónapunk ebben a szegmensben."

A nyomtatási és képalkotási üzletág üzemi eredménye 739 millió dollár volt, ami a árbevétel 14,1 százaléka. Egy évvel korábban a részlegnél az üzemi eredmény a forgalom 17,9 százaléka volt, a megelőző negyedévben pedig a 16,6 százaléka. A divízió árbevétele a tavalyi harmadik negyedévhez képest 10 százalékkal 5,24 milliárd dollárra nőtt. "A nyereség terv szerint visszatért a normál szintre, a kiadások pedig 20 százalékkal emelkedtek az elmúlt 12 hónapban, mivel domináns pozíciónk erősítése érdekében továbbra is jelentős összegeket fordítottunk kutatás-fejlesztésre, új termékekkel jelentünk meg és élénk marketingtevékenységet folytattunk" -- momdta az eredmények kapcsán Fiorina.

A csalódást okozó negyedéves eredmények miatt a HP némileg csökkentette a jelenleg is tartó negyedévének pénzügyi kilátásait. A vállalat közölte, hogy az árbevétel várhatóan 18,8-19,1 milliárd dollár között alakul, a részvényenkénti eredmény pedig 34-36 cent között várható. Elemzők átlagosan 19,04 milliárd dolláros bevételre és 36 centes részvényenkénti eredményre számítottak. A HP bejelentette, hogy a korábban tervezett 3500 helyett 4800 alkalmazottat bocsát el a negyedév során, illetve a költségek csökkentése érdekében egyre több tevékenységet helyez ki Indiába, Kínába, Lengyelországba, Costa Ricára, illetve a Fülöp-Szigetekre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról