Szerző: Bodnár Ádám

2003. augusztus 21. 18:42

Évek óta nem látott szintre nőtt a félvezetőgyárak kapacitáskihasználtsága

A második negyedévben a félvezetőgyárak kapacitáskihasználtsága 85 százalék fölé emelkedett -- áll a Semiconductor International Capacity Statistics (SICAS) jelentésében.

A második negyedévben a félvezetőgyárak kapacitáskihasználtsága 85 százalék fölé emelkedett -- áll a Semiconductor International Capacity Statistics (SICAS) jelentésében.

A tanulmány szerint a vizsgált időszakban a világon található félvezetőgyárak kapacitásának 85,9 százaléka volt kihasználva. Az első negyedévben a kapacitáskihasználtság 82,8 százalék volt. A SICAS adatai szerint a második negyedévben az összes kapacitás 1,31 millió wafer (szilíciumostya) volt, a legyártott waferek száma pedig 1,12 millió darabra emelkedett. Az első negyedévben az összes kapacitás 1,25 millió, a hasznosított kapacitás pedig 1,03 millió wafer volt.

A félvezetőipar történetének legnagyobb válságából lábal ki. A Lehman Brothers elemzője, Ulrich Pelzer szerint a második negyedévben elért 85,9 százalékos kapacitáskihasználtság az iparág 2001-es visszaesése óta a legmagasabb elért adat. 2001 harmadik negyedévében, a félvezetőipar mélypontján a kapacitáskihasználtság mindössze 64 százalék volt. Pelzer megjegyzi, hogy a chipgyártók a 90 százalékos kapacitáskihasználtság elérésekor rendszerint új üzemek építésébe kezdenek.

Az idei évben lassan, de biztosan növekedik a félvezetőipar, mind a legyártott alkatrészek, mind pedig az elért bevételek tekintetében. A Gartner Dataquest a hét elején megemelte a félvezetőipar idei növekedésére vonatkozó előrejelzését. A piackutató vállalat a korábban prognosztizált 8,3 százalékos éves bővülés helyett immár 11,2 százalékos növekedésre számít az idén, így a félvezetőipari termékek globális forgalma a módosított becslés szerint 2003-ban 173 milliárd dollárra rúg.

A piackutató cég korábban igen lendületes növekedést jósolt az elkövetkező két évre. Ezek szerint 2004-ben és 2005-ben egyaránt 20 százalékot meghaladó növekedés várható, amelynek eredményeképp 2005-ben a világszerte értékesített félvezető alkatrészek értéke meghaladhatja a 250 milliárd dollárt is. A piackutató cég előrejelzésében 2004-re 23 százalékos, 2005-re pedig 22 százalékos piacbővülést vár. E prognózisokat nem módosította a Gartner.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról