Szerző: Rátonyi Gábor Tamás

2003. augusztus 22. 10:12

Támogatás híján megszűnhet a magyar internet Világrádió szolgáltatása

Hétfőn fizetőssé vált, ám még így is kétséges, hogy fennmarad-e az internet Világrádió szolgáltatása -- tudta meg lapunk. A szolgáltatást üzemeltető vállalkozásnak mára a tulajdonoson kívül csak egy munkatársa maradt, ám így is kétséges, hogy egy hónap múlva lesz-e még magyar nyelvű adók hallgatását lehetővé tevő Világrádió.

[HWSW] Hétfőn fizetőssé vált, ám még így is kétséges, hogy fennmarad-e az internet Világrádió szolgáltatása -- tudta meg lapunk. A szolgáltatást üzemeltető vállalkozásnak mára a tulajdonoson kívül csak egy munkatársa maradt, ám így is kétséges, hogy egy hónap múlva lesz-e még magyar nyelvű adók hallgatását lehetővé tevő Világrádió.

Az üzemeltető vállalkozásnak ugyan sugárzási- vagy jogdíjat nem kell fizetnie, ám technikai költségek, illetve a szoftver használatának licencdíjai így is jelentős havi kiadást jelentenek. A Világrádiót egy éves működés után támogatta az Informatikai Kormánybiztosság, ám a százötven millió forintnyi, pályázaton nyert összeg csak a következő éves üzemeltetésre volt elegendő. A támogatást tavaly márciusban nyerte el a rádió- és tévéadást továbbsugárzó Mavip Kft., és a szerződés szerint egy évig kellett működtetnie a szolgáltatást. Az év letelt, és mára a társaság utolsó tartalékai is elfogytak.

A nyomasztó anyagi helyzetben kényszerűségből bevezették az előfizetést, melynek díját havi 8 dollárban (~ 1900 forintban) szabtak meg. Ezért az összegért a felhasználók jogosultak az összes – a Világrádió programmal fogható -- rádióállomást korlátozás nélkül hallgatni. A vállalkozás a kilátástalan jövőkép miatt azonban csak egy havi díjat fogad el az előfizetőktől, ugyanis ha nem gyűlik össze elegendő pénz, a szolgáltatást szeptemberben beszüntethetik.

A működéshez szükséges szoftver letöltés után már nem is indul el addig, amíg elő nem fizetett a felhasználó, s a programot korábban letöltők sem tudják használni a régi szoftververziót. Gyepesi György, a Mavip Kft. fejlesztéssel foglalkozó (egyetlen) munkatársa szerint legalább ötszáz előfizetőnek kell összegyűlnie ahhoz, hogy fenntarthassák a Világrádió szolgáltatását. A hétfőn bevezetett havidíjas szolgáltatás óta közel 2500-an töltötték le és indították el a programot, közülük 1200-an regisztráltak és 92-en fizettek elő.

Gyepesi lapunknak elmondta: nincs oka az optimizmusra. Ugyan egy korábbi felmérés során az egy nap alatt megkérdezett felhasználók fele -- közel háromezer hallgató -- nyilatkozott úgy, hogy hajlandó lenne fizetni a Világrádió program használatáért, a három napja bevezetett új feltételek óta eltelt idő azonban nem igazolta az elvárásokat, hiszen kevesebb, mint száz előfizetés érkezett.

Gyepesi szerint a rádiót rendszeresen, naponta hallgatók száma hatezer lehetett, az alkalmankénti hallgatókkal együtt ezt a számot 10-20 000-re becsülte -- bár mint a Mavip munkatársa hozzátette: ez csak hozzávetőleges adat, mivel részletes statisztika csak a szoftver letöltéséről van, a használatról már nincs.

A Világrádió honlapján olvasható közlemény szerint a Kárpát-medencében élők számára a jövedelmekhez igazodóan alacsonyabb áron, vagy egyedi esetekben továbbra is térítésmentesen biztosítanák a szolgáltatást, ez azonban csak akkor jöhet szóba, ha a működés költségeinek fedezete (azaz 500 előfizető havi közel egymillió forintja) összegyűlik. Gyepesi elmondta, hogy a regisztrációkor nem kérnek részletes adatokat, a megadott e-mail címekből azonban arra lehet következtetni, hogy az előfizetők négyötöde nem magyarországi hallgató.

Király József, a Mavip Kft. tulajdonos-ügyvezetője lapunknak elmondta: a VilágRádió adását 2000 decemberében kezdték, a rendszert pedig saját erőből hozták létre és azóta is saját erőből üzemeltetik -- kivéve az 2002. évet, mikor a Miniszterelnöki Hivatal (MEH) tulajdonában lévő In-Forrás Kht.-vel kötött, a Magyar Intenet VilágTV létrehozására, valamint a VilágRádió és VilágTV 2002 végig tartó üzemeltetésére szóló szerződés keretében, a szolgáltatást a pályázaton nyert összegből tartották fent.

Király elmondta, hogy a 2002 közepét megelőző időszakban a MEH-től jelentős erkölcsi és tevőleges támogatást kaptak a munkához a szerződéstől függetlenül is. Az elmúlt év második felében egy jogvita alakult ki a Mavip Kft. és az In-forrás Kht. között, aminek feloldásához a MEH-től sem kaptak segítséget. Ez a -- közelebbről meg nem nevezett -- jogvita a mai napig sem zárult le.

Az ügyvezető szerint amíg ez a jogvita le nem zárul, nincs értelme bármiféle állami támogatásért pályázniuk. Király lapunknak elmondta: a jogvitától függetlenül szeretnék a Világrádió üzemeltetésének egy olyan finanszírozási formáját megtalálni, mely nem politikafüggő és nem jár hasonló, évről évre ismétlődő bizonytalansággal és kockázattal mint a legutóbbi szerződésük.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról