Szerző: Barna József

2003. augusztus 25. 17:11

Kártérítést fizet a Western Digital a Cirrus Logicnak

Matthew E. Massengill
Matt Massengill
A Western Digital peren kívüli megegyezéssel zárta le azt a pert, melyet két évvel ezelőtt szerződésszegés miatt indított a vállalat merevlemezeiben akkoriban használt lapkákat gyártó Cirrus Logic ellen. A megállapodás értelmében a merevlemezgyártó vállalat 45 millió dollárt fizet a Cirrusnak.

A Western Digital 2001 júliusában törölte a Cirrus Logicnál leadott megrendeléseit, megtagadta a már leszállított lapkák árának kifizetését és -- szerződésszegéssel vádolva a stratégiai beszállítóját -- pert indított a Cirrus ellen. A Cirrus olyan integrált áramköröket, ún. read-channel lapkákat szállított a vállalat számára, amelyek a merevlemez tányérjain tárolt adatokat alakítják át digitális információkká. A következő hónapban a Cirrus Logic -- keresetében mintegy 53 millió dolláros kártérítést követelve -- viszontperelte a Western Digitalt.

A ma bejelentett megegyezés értelmében a Western Digital 45 millió dollárt fizet a Cirrus Logicnak. A merevlemezgyártó vállalat a júliusban közzétett negyedik pénzügyi negyedéves eredményeiben már feltüntette a jogi vita lezárásának várható költségét, 26,5 millió dollárt. A különbözetet a cég utólag vezeti be költségek közé, aminek köszönhetően a negyedik negyedéves nyereség 48,8 millió dollárról, részvényenként 23 centről 31 millió dollárra, részvényenként 15 centre csökken. Az éves nettó profit pedig 200 millió dollár, részvényenként 97 cent helyett 182 millió dollár, részvényenként 89 cent a módosítás után.

Matt Massengill, a Western Digital elnök-vezérigazgatója elégedettségének adott hangot a megegyezés bejelentése kapcsán. Mint mondta, a vállalat így megmenekül a további perköltségektől és a jogi viták helyett ismét a merevlemezek gyártására tud koncentrálni. A Western Digital 2001 júliusa óta nem vásárol read-channel lapkákat a Cirrus Logictól.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról