Szerző: Vörös Péter

2003. augusztus 11. 18:06

Rekordszintet ért el a dél-koreai IT-export júliusban

[NE Asia Online] Az illetékes minisztérium legfrissebb adatai szerint a dél-koreai IT-export júliusban elérte a 4,88 milliárd dollárt, ez 31,3 százalékos emelkedés az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest. A korábbi rekordot 2000 októberében érte el a távol-keleti ország, akkor 4,74 milliárd dollárt tett ki az IT-termékek exportforgalma.

[NE Asia Online] Az illetékes minisztérium legfrissebb adatai szerint a dél-koreai IT-export júliusban elérte a 4,88 milliárd dollárt, ez 31,3 százalékos emelkedés az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest. A korábbi rekordot 2000 októberében érte el a távol-keleti ország, akkor 4,74 milliárd dollárt tett ki az IT-termékek exportforgalma.

Az IT-termékek importja 26,5 százalékkal 3,26 milliárd dollárra emelkedett az előző évhez képest, így e terület kereskedelmi mérlege 1,62 milliárd dolláros többletet mutat, ez az idei legnagyobb IT-kereskedelmi többlet. Júliusban az IT-kereskedelmi többlet 42,2 százalékkal emelkedett 2002 júliusához viszonyítva.

A minisztérium szerint az erős júliusi exportadatok mögött több tényező állt: 1. gyengült a SARS-vírus okozta visszaesés; 2. júliusban eggyel több munkanap volt 2002 júliusához képest; és 3. javult a fogyasztók megítélése, miután egyre több jel utal arra, hogy beindul a gazdasági fellendülés az USA-ban.

A félvezetőexport 18,2 százalékkal 1,68 milliárd dollárra emelkedett az egy évvel korábbi szinthez képest, főként a nemzetközi DRAM-memóriaárak emelkedése és a kínai kereslet fellendülése miatt.

A mobiltelefonok és más távközlési termékek szintén hozzájárultak az ország erős IT-export trendjéhez, ezek forgalma 53 százalékkal 1,07 milliárd dollárra emelkedett a tavalyi hasonló időszakhoz viszonyítva. A minisztérium szerint a színes kijelzős, valamint a digitális kamerával felszerelt mobiltelefonok jelentősen hozzájárulnak az ország IT-exportjának növekedéséhez a második félévben.

Az asztali PC-k exportforgalma 77,8 százalékkal 5 millió dollárra csökkent júliusban, ugyanakkor a laptopexport 28,1 százalékkal 130 millió dollárra emelkedett. (Megj.: ezek az adatok feltűnően alacsonyak, azonban nem sikerült más forrásból megerősíteni vagy megcáfolni azokat.)

A digitális tévéközvetítésekkel kapcsolatos berendezések (beleértve a digitális TV-k) exportja 268,4 százalékkal 210 millió dollárra emelkedett, miután jelentősen növekedtek az amerikai és európai eladások.

Az ázsiai piacokra irányuló dél-koreai IT-export júliusban elérte a 2,83 milliárd dollárt, ez 38,1 százalékos emelkedés az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest, míg az amerikai IT-eladások 16,5 százalékkal 960 millió dollárra emelkedtek.

"Arra számítunk, hogy a második félévben javulni fog az IT-export környezete, mivel fokozatosan magához tér a világgazdaság, emelkedik a legfőbb IT-termékek exportja és nőnek a kínai IT-kiadások" -- mondta a minisztérium illetékese.

"Ugyanakkor két fontos tényező továbbra is befolyásolja a dél-koreai IT-exportot a második félévben: 1. a memóriapiacot érintő kiegyenlítő vámmal kapcsolatos amerikai és európai nyomozások és 2. a második a devizaárfolyamok alakulása."

Regisztrálj az ingyenes Cloud-native és DevOps tippek nagyvállatoknak konferenciára, ahol a Red Hat és az Alerant szakértői bemutatják a Kubernetes, OpenShift, microservice architektúrák gyakorlati alkalmazását!

a címlapról

privátháló

2

VPN-nel bővül a Google One

2020. október 30. 11:52

A vaskosabb előfizetésekhez a Google új, ajándék VPN szolgáltatást is hozzácsap.