Szerző: Barna József

2003. augusztus 4. 09:35

Az AMD részesedést veszített a processzorpiacon

[CNET] Az elmúlt negyedévben a korábbi negyedévhez képest tovább nőtt az Intel részesedése az x86-os processzorok piacán, áll a Mercury Research jelentésében. A piackutató vállalat becslései szerint a piacon egészséges növekedés várható az év hátralevő részében.

[CNET] Az elmúlt negyedévben a korábbi negyedévhez képest tovább nőtt az Intel részesedése az x86-os processzorok piacán, áll a Mercury Research jelentésében. A piackutató vállalat becslései szerint a piacon egészséges növekedés várható az év hátralevő részében.

Az idei második negyedév során az Intel a piac 82,5 százalékát mondhatta magáénak, míg egy évvel korábban részesedése valamivel magasabb, 82,8 százalék volt. Az AMD részesedése a tavalyi év megfelelő időszakában elért 15,6 százalékról 15,7 százalékra emelkedett. A kisebb gyártók, így a Transmeta és a VIA összesített részesedése éves szinten 1,7 százalékról 1,8 százalékra nőtt.

A megelőző, első negyedéves adatok azonban arról tanúskodnak, hogy az Intel piaci részesedést szerzett az AMD kárára. A legnagyobb gyártó részesedése 81,7 százalékról 82,5 százalékra nőtt az áprilistól júniusig tartó időszakban, miközben az AMD részesedése 16,6 százalékról 15,7 százalékra esett vissza. Amint Dean McCarron, a Mercury Research vezető elemzője elmondta, az AMD az első negyedévben kiváló eredményeket ért el Kínában, ám -- úgy tűnik -- ezeket nem tudta megtartani a következő három hónapban.

A második negyedévben a mobil processzorok kellemes meglepetést okoztak: e lapkák forgalma rekordszintet ért el. Az elemzőcég szerint további kedvező hír, hogy a processzorpiac egészséges növekedés előtt áll. "Számos bizonyíték mutat arra, hogy a harmadik és negyedik negyedévben, amint az szezonálisan lenni szokott, növekedés várható, ám ezúttal erős növekedést várunk" -- mondta McCarron.

Az év második fele különösen izgalmasnak ígérkezik, hiszen az AMD szeptember 23-án mutatja be asztali számítógépekbe szánt új processzorát, az Athlon 64-et, míg a negyedik negyedévben várható az Intel újabb Pentium 4 modellje, a számos újítást felvonultató Prescott.

A Mercury Research felmérése az x86-os processzorok forgalmát vizsgálja, azonban azt nem veszi figyelembe, hogy a lapkákat milyen készülékekbe építik be. Így a fenti számadatokba beletartoznak a Microsoft Xboxban felhasznált Intel-processzorok is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról