Szerző: Barna József

2003. augusztus 26. 10:21

A WTO-nál támadja meg az uniós védővámot a Hynix

A Hynix Semiconductor a Világkereskedelmi Szervezetnél (WTO) tiltakozik a vállalat termékeit sújtó védővámok európai bevezetése ellen, adta hírül ma az AFP . Az uniós tagországok kormányai két héttel ezelőtt adták áldásukat a dél-koreai gyártó számára elfogadhatatlan 34,8 importvám kiszabására.

A Hynix Semiconductor a Világkereskedelmi Szervezetnél (WTO) tiltakozik a vállalat termékeit sújtó védővámok európai bevezetése ellen, adta hírül ma az AFP. Az uniós tagországok kormányai két héttel ezelőtt adták áldásukat a dél-koreai gyártó számára elfogadhatatlan 34,8 importvám kiszabására.

Amint arról hírt adtunk, az Európai Bizottság 2002 júliusának végén kezdeményezett hivatalosan vizsgálatot a dél-koreai memóriagyártó cégek ellen. A világ első, illetőleg akkor még harmadik legnagyobb memóriagyártó cégének számító Samsung és Hynix piaci magatartását a német Infineon Technologies találta kifogásolhatónak, és fordult ezért az uniós hatósághoz. Az Infineon panaszában az szerepel, hogy a két dél-koreai gyártó versenyellenes módon jutott jelentős állami támogatáshoz, ami lehetővé tette számukra, hogy a versenytársak árainál és a gyártási költségeknél olcsóbban fogalmazzák DRAM-chipjeiket kontinensünkön.

Korábban Michael Schuette, az Infineon jogi képviselője elmondta, hogy a cég hatalmas árbevétel-kiesést volt kénytelen elszenvedni a -- véleménye szerint -- államilag támogatott, olcsó koreai termékek dömpingje miatt. Schuette úgy véli, hogy az állami hitelezői bankok irracionális beavatkozása nélkül a milliárdos adósságállományt felhalmozó Hynix Semiconductor már tavaly csődbe ment volna. A mesterségesen életben tartott cég azonban tovább működik, és ennek köszönhetően túlkínálat alakult ki a piacon.

Az EB a vizsgálat során jogosnak ítélte az Infineon panaszát, és megállapította, hogy a dél-koreai kormány és az állami tulajdonban lévő hitelező bankok Hynixnak nyújtott támogatása révén veszteség érte az európai félvezetőipart. A határozat szerint a támogatások illegális állami segélynek minősíthetők, amelyek lehetővé tették a vállalat számára, hogy a gyártási költségeknél olcsóbban forgalmazza memóriachipjeit. Augusztus 12-én a tizenöt tagországból tizenhárom szavazott a Hynix termékeit sújtó 34,8 százalékos importvám bevezetése mellett, és kizárólag Franciaország és Hollandia ellene.

A Hynix és a Szöul már a döntést követően jelezte: akárcsak az Egyesült Államokban bevezetett 44,71 százalékos importvám esetében, ezúttal is panasszal élnek a WTO-nál. A szervezet szabályzata szerint a panasz benyújtását 60 napos kétoldalú tárgyalásoknak kell követnie.

Regisztrálj az ingyenes Cloud-native és DevOps tippek nagyvállatoknak konferenciára, ahol a Red Hat és az Alerant szakértői bemutatják a Kubernetes, OpenShift, microservice architektúrák gyakorlati alkalmazását!

a címlapról