Szerző: Bizó Dániel

2009. február 17. 15:06

Mindent tudó irodai NAS-t dobott piacra az Iomega

Új irodai hálózati tárolót dobott nemrég piacra az Iomega, mely az EMC egyik leányvállalata. A merevlemezes NAS a célpiacából fakadóan egyszerű telepíthetőséget és üzemeltethetőséget ígér, és nagyobb méretű heterogén PC-környezetek számára is ideális választás lehet.

[HWSW] Új irodai hálózati tárolót dobott nemrég piacra az Iomega, mely az EMC egyik leányvállalata. A merevlemezes NAS a célpiacából fakadóan egyszerű telepíthetőséget és üzemeltethetőséget ígér, és nagyobb méretű heterogén PC-környezetek számára is ideális választás lehet.

A négy hot-swap SATA II merevlemez fogadására képes StorCenter Pro ix4-100 az Iomega legnagyobb asztali NAS modellje, és lényegében teljeskörű adattárolási, adatmentési, biztonsági és médiaszerver megoldást igyekszik kínálni irodák számára. A Gigabit Ethernet hálózati csatolóval rendelkező Pro ix4-100 bruttó kapacitása hivatalosan legfeljebb 4 terabájt lehet, és természetesen támogatja a RAID 5, RAID 10, de a JOBD működést is. A négy USB-porton keresztül további tárolókat is lehet hozzá csatlakoztatni, Fat32, NTFS és ext2/ext3 fájlrendszereket is képes írni-olvasni.

A működésről az EMC LifeLine szoftver gondoskodik, mely Windows, Linux és MacOS X operációs rendszerekkel is együttműködik, azaz képes velük adatmegosztásra, biztonsági másolat készítésére, és hálózati nyomtatás nyújtására, és beilleszthető Active Directory környezetbe is. Az EMC LifeLine velejárójra a korlátlan számú EMC Retrospect Express HD licenc, így a védett gépek számát a hálózati és tárkapacitás határolja be, vagyis megfelelő ütemezéssel több tucat PC mentését is meg lehet vele oldani. Ebben a kategóriában magától értetődik a szünetmentes tápegységek támogatása, valamint az e-mailes értesítők, riasztások, és az SNMP-alapú riportolás.

A StorCenter Pro ix4-100 egyik extrája az Axis biztonsági kamerák támogatása, így egy külön számítógép nélkül is rögzíthetjük annak képét, hogy igény esetén később visszajátsszuk. Az irodai környezet támogatása érdekében Bluetooth kapcsolódással is fel lehet tölteni rá adatokat egy Bluetooth USB-s adapter segítségével, ahogyan UPnP médiaszerverként is üzemelhet. Ezekért a képességekért cserébe méltányosnak tűnnek a javasolt kiskereskedelmi árak: 2 terabájtos kapacitással 778, 3 terabájttal 958, míg a maximális 4 terabájtos kiépítettséggel 1138 euróba kerül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról