Szerző: Koi Tamás

2009. február 13. 14:39

Az alkalmazás-piacterekkel kompenzálnák bevételkiesésüket a mobiltelefonos üzletágban érdekelt cégek

A mobiltelefonokhoz fejlesztett, jelképes összegekért megvásárolható alkalmazások ezreit egy kézbe fogó online piacterek kulcsszerephez juthatnak az idei esztendőben, miközben a mobiltelefonos üzletágban érintett cégek csökkenő bevételt remélhetnek a készülékek eladásaiból. A legsikeresebb ilyen piacteret az Apple működteti, de hamarosan indul a Research in Motion (RIM) saját szoftverboltja, és várhatóan hasonló szoftveráruházakat jelent be jövő héten a Nokia és a Microsoft is.

[HWSW] A mobiltelefonokhoz fejlesztett, jelképes összegekért megvásárolható alkalmazások ezreit egy kézbe fogó online piacterek kulcsszerephez juthatnak az idei esztendőben, miközben a mobiltelefonos üzletágban érintett cégek csökkenő bevételt remélhetnek a készülékek eladásaiból. A legsikeresebb ilyen piacteret az Apple működteti, de hamarosan indul a Research in Motion (RIM) saját szoftverboltja, és várhatóan hasonló szoftveráruházakat jelent be jövő héten a Nokia és a Microsoft is.

A jövő heti Mobile World Congress várhatóan érdekes fejleményekkel szolgál majd a mobiltelefonokat gyártó cégek, illetve a szakmában érdekelt vállalatok, érdekszövetségek háza tájáról: a világ legnagyobb mobiltelefon-gyártója, a recesszió miatt jelentős forgalomcsökkenéssel szembenéző Nokia várhatóan ezen a rendezvényen jelenti be, hogy milyen néven és várhatóan mikor indítja el saját telefonjaihoz létrehozott alkalmazásletöltő szolgáltatását. A finn cég tavaly decemberben beszélt először arról, hogy a Google Android Markethez és az Apple App Store-hoz hasonlóan saját maga is létrehoz egy alkalmazás-piacteret.

Hasonló konstrukcióban gondolkodik a Microsoft is, mely szintén a jövő heti barcelonai konferenciát használja majd arra, hogy bemutassa új mobiltelefonos stratégiáját, amelynek a része a My Phone szolgáltatás is. A hírek szerint a rendezvényen bemutatkozik az áttervezett kezelőfelületű Windows Mobile 6.5 operációs rendszer, illetve egy új szoftveráruház, ahonnan a felhasználók windowsos mobilalkalmazásokat tölthetnek le készülékükre.

A két cégnek a piaci pozíció megerősítéséhez is jól jönne a saját szoftveráruház beindítása: Windows Mobile és Symbian platformon alkalmazások tízezrei érhetők el, azonban jelenleg egyik rendszer sem rendelkezik egy olyan átfogó katalógussal, ahol a felhasználók át tudnák tekinteni ezeket a szoftvereket és ki tudnák választani az igényeiknek leginkább megfelelőt. Egy ilyen szoftverkönyvtárral egy helyre koncentrálhatók a felhasználók és a fejlesztők, a kereslet és a kínálat könnyebben találkozhatna egymással, ami végeredményben előrelendítené a két platform szekerét.

Egy korábbi bejelentésnek megfelelően márciusban várhatóan megnyílik a RIM saját telefonjaihoz, így köztük a jelenleg legnépszerűbb Bold és Storm modellekhez fejlesztett alkalmazásokat tartalmazó szoftver-piactér, a BlackBerry Application Storefront is, melyre január elejétől lehet feltölteni az első, BlackBerry okostelefonokkal kompatibilis programokat. A piactérről először tavaly októberben nyilatkozott a vállalat, kiemelve, hogy a szoftveráruház elsődleges célja a BlackBerry felhasználók által gyakran használt alkalmazások rendszerezése, a fejlesztők ösztönzése, ezzel együtt a platform népszerűsítése.

A legnépszerűbb mobiltelefonos alkalmazás-piacteret jelenleg az Apple üzemelteti. Az iPhone-felhasználók körében rendkívül népszerű App Store-ról januárban 15 ezer alkalmazást lehetett letölteni, a letöltések száma az elmúlt fél évben pedig elérte a félmilliárdot. A szoftverek egy részéért fizetni kell, az összeg 70-30 százalékos arányban oszlik meg a fejlesztő és az Apple közt. Egyes információk szerint csak idő kérdése, hogy a Google is megjelenítsen fizetős alkalmazások az Android Marketen. Az egyik első ilyen alkalmazás a T-Mobile G1 okostelefonokhoz fejlesztett útvonaltervező alkalmazás lehet, melyet a BlackBerry telefonokra is fejlesztő Telenav ad majd ki.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról