Szerző: Koi Tamás

2009. február 5. 16:25

Elindultak az első LTE-tesztek a Motorola angol laborjaiban

A következő generációs mobilinternetben rejlő lehetőségek -- a lényegesen nagyobb sávszélesség és a jobb spektrumkihasználás -- egyre több szolgáltatót és gyártócéget győznek meg arról, hogy a mobilnet jövője a sokatmondó nevű Long Term Evolution-ben (LTE) rejlik. Most éppen a Motorola jelentette be, hogy elkezdte tesztelni első LTE-alapú mobil szélessávú rendszerét az Egyesült Királyságban. A vállalat először a tavalyi Mobile World Congress alkalmával mutatta be a nagyközönségnek a technológiában rejlő lehetőségeket, az első kereskedelmi termékek idénre várhatók.

[HWSW] A következő generációs mobilinternetben rejlő lehetőségek -- a lényegesen nagyobb sávszélesség és a jobb spektrumkihasználás -- egyre több szolgáltatót és gyártócéget győznek meg arról, hogy a mobilnet jövője a sokatmondó nevű Long Term Evolution-ben (LTE) rejlik. Most éppen a Motorola jelentette be, hogy elkezdte tesztelni első LTE-alapú mobil szélessávú rendszerét az Egyesült Királyságban. A vállalat először a tavalyi Mobile World Congress alkalmával mutatta be a nagyközönségnek a technológiában rejlő lehetőségeket, az első kereskedelmi termékek idénre várhatók.

Az amerikai telekommunikációs vállalat swindoni tesztlaborjában kezdte meg a jelenleg elterjedt harmadik generációs (HSDPA/HSUPA) rendszereknél lényegesen gyorsabb adatátviteli sebességet ígérő LTE átviteli kísérleteit. A kísérletek során használt LTE-kompatibilis eszközök-prototípusok a 2,6 GHz-es frekvenciasávban továbbítottak adatot egymás közt. A Motorola egyelőre nem közölt információkat arról, hogy a tesztek során milyen átviteli sávszélesség mellett zajlott a kommunikáció, LTE rendszerben ugyanakkor ideális körülmények közt, megfelelő eszközökkel több száz megabit adat átvitele is realitás lehet.

Az amerikai gyártó mellett több világcég és világméretű hálózattal rendelkező szolgáltató is kísérletezik az LTE bevezetésével: az LG például tavaly decemberben mutatta be az első olyan LTE-kommunikációra képes chipjét, mely kis mérete és fogyasztása révén mobiltelefonokba is beépíthető. Az akár 100 megabit/másodperces letöltési sebességet, valamint 50 megabit/másodperces feltöltési sebességet is elérő modemchip elkészülte a gyártó szerint kulcsfontosságú lépés az első 4G-s mobiltelefonok piacra kerülése, ezzel együtt az új hálózatok létrejötte felé.

Az LG LTE-terminálját használta tavaly szeptemberben a német T-Mobile is az első LTE-tesztfázis során, melynél 170 megabit/másodperces letöltési és 50 megabit/másodperces feltöltési sebességet sikerült mérni a folyamatosan mozgásban lévő végponton. Az első kereskedelmi szolgáltatást azonban jó eséllyel mégsem a német telekommunikációs multi, hanem a Huawei és az Ericsson közreműködésével a svéd TeliaSonera indíthatja majd valamikor jövőre a svéd és a norvég fővárosban.

Az LTE jó eséllyel pályázik arra, hogy 4G-s mobilhálózati szabvánnyá váljék később, ugyanis a világ meghatározó mobilszolgáltatói, jelesen a China Mobile, a Vodafone, a T-Mobile, a Verizon Wireless vagy az NTT DoCoMo már mind letették voksukat mellette. Az LTE célja nemcsak a magas sávszélesség elérése, hanem egy rendkívül alacsony késleltetésű, teljesen IP-alapú hálózat megalkotása is, de a szolgáltatók számára talán legfontossabb, hogy drasztikusan javul a mobilhálózatok esetében leginkább érzékeny pont, a spektrumból kisajtolt kapacitás: ez az LTE esetében például a HSDPA-val szemben 3-4-szeresére emelkedik, vagyis ennyivel több felhasználót képes adott sávszélességgel kiszolgálni rugalmas spektrumszeleteléssel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról