:

Szerző: Dojcsák Dániel

2009. február 13. 13:17

Mennyit ér a Facebook? Attól függ ki kérdezi!

A Facebook sikere csodaszámba ment két évvel ezelőtt, sőt még most is. 2007-ben a Microsoft 1,5 százalékos részesedést szerzett a vállalatban, akkor 15 milliárd dollárra értékelték a céget, de mikor egy volt harvardos csoporttárs perelte Zuckerberget, az alapítót, azt állítva, hogy a szerencsegyerek ellopta ötletét, akkor a bíróságon már csupán 3,7 milliárdra taksálták a céget.

[HWSW] A Facebook sikere csodaszámba ment két évvel ezelőtt, sőt még most is. 2007-ben a Microsoft 1,5 százalékos részesedést szerzett a vállalatban, akkor 15 milliárd dollárra értékelték a céget, de mikor egy volt harvardos csoporttárs perelte Zuckerberget, az alapítót, azt állítva, hogy a szerencsegyerek ellopta ötletét, akkor a bíróságon már csupán 3,7 milliárdra taksálták a céget.

Elméletileg 65 millió dollárt fizetett ki kárpótlásként (20 milliót készpénzben, a többit részvényekben) a Facebook annak a pernek a végén, melyben Mark Zukerberget vádolták meg azzal, hogy egy volt egyetemi osztálytársának a cégétől, a ConnectU-tól lopta az ötletet saját közösségi hálózatához. Ugyan a per minden résztvevője megállapodott abban, hogy a részleteket titokban tartják, de a ConnectU-t képviselő jogi cég hírlevelében mégis világgá kürtölte a számokat, amit a helyi sajtó azonnal felkapott, így ezen a héten gyakorlatilag nyilvánossá vált az információ.

A per önmagában is érdekes, hiszen a jogi csatározás már 2004-ben elkezdődött. Ugyan a ConnectU három hónappal később alakult, s mind a mai napig alig 100 ezer felhasználója van, de mégis azt állítják, hogy az ötletet, a dizájnt és az üzleti modellt a Facebook az ő eredeti terveikből lopta.

Az évekig tartó huzavona nyilvánosságra került részletei viszont jóval érdekesebb fordulattal is szolgálnak. A Microsoft 2007 októberében 1,6 százalékos részesedést szerzett a Facebookban, s ezért 240 millió dollárt fizetett, ami 35 dolláros részvényárfolyamot feltételezett volna. Innentől kezdve a legtöbben egyszerűen felszorozták az értéket és 15 milliárdos cégként kalkuláltak vele, ami figyelembe véve a web 2.0-ás szolgáltatások problémáját a bevételszerzésre irányuló üzleti modellekkel, illetve az évi 300 millió dolláros bevételt, több mint irreális.

A Facebook sohasem ágált ez ellen a szám ellen, fürdött a dicsőségben, miközben a bírósági információkból kiderült, hogy a cég mindvégig 8,8 dolláros árfolyamot tartott reálisnak, ami összességében 3,7 milliárd dolláros cégértéket jelent. A Facebook részvényei nincsenek nyilvános kereskedésben, így kívülről láthatatlan, hogy pontosan mekkora a cég értéke.

Amennyiben viszont a reális érték 8,8 dollár részvényenként, akkor a Microsoft komolyan túlfizette az 1,6 százalékos részt, pontosan négyszer annyi tőkét tettek a cégbe, mint amennyi tulajdonrészt szereztek vele. Másik oldalról pedig, amikor a Facebooknak fizetnie kellett, akkor a megkérdőjelezhetetlen 20 millió dollár készpénz fölötti részvénycsomag értéke sem 45, csupán 11 milló dollár.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 01:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.